Hrvatska radi bistu pape Wojtile za muslimansku zemlju

LJEVANA brončana bista pape Ivana Pavla II bit će postavljena ispred katedrale u samom središtu malezijske metropole Kuala Lumpura. Kako javlja zagrebačka televizija Z1, autor biste akademski je kipar Anto Jurkić, ujedno i autor papine biste postavljene na riječkom Trsatu, prvog posmrtnog spomenika pape Wojtile. Bista će biti izlivena u najstarijijoj zagrebačkoj ljevaonici Akadamije likovnih umjetnosti.

Ideja je nastala prilikom posjeta jedne zagrebačke tvrtke Kuala Lumpuru i susreta s tamošnjim nadbiskupom.

"Ideja se rodila sasvim slučajno. Obilazeći park ispred katedrale u neformalnom sam razgovoru rekao da bi se ovdje odlično uklopio spomenik papi Ivanu Pavlu II što su tamošnji crkveni dužnosnici s oduševljenjem prihvatili:" - za Z1 televiziju rekao je ravnatelj Ljevaonice Željko Mačešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Lik i postava biste biti će vrlo slična postojećoj u Rijeci. Papa u molitvi s prekriženim rukama, ali ne kao poglavar katoličke crkve već kao obični svjetovnik i hodočasnik." - za Z1 televiziju rekao je autor Anto Jurkić.

Velika je čast, ističe, da rad jednog domaćeg kipara prijeđe granicu Hrvatske, a kamoli Europe. Čim sam čuo za ideju odmah sam je podržao, zaključuje Jurkić. Apsoslutnu podršku ideji dao je i hrvatski veleposlanik u Maleziji Željko Čimbur.

Druga bista "pape putnika" hrvatske proizvodnje trenutno je u fazi izrade. Svoje će autorsko djelo priznati akademski kipar darovati, a ljevaonica besplatno odliti. Jedina je nepoznanica tko će financirati visoke troškove transporta do Kuala Lumpura čak 12 tisuća dolara.

Kako doznajemo na svečanosti otkrivanja papine skulpture prisutvovat će malezijski državni i crkveni vrh. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara