Hrvatska spremna ukinuti vize za Srbiju kada joj vrati matične knjige

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas da je Hrvatska spremna ukinuti vize za Srbiju, ali tek nakon što vrati matične knjige otuđene za Domovinskoga rata.

Ministrica je to rekla po završetku radnog posjeta Zagrebu ministra pravde Republike Srbije Vladana Batića, koji je izrazio spremnost da Srbija to učini. "Za to nema nikakve zapreke", rekao je Batić.

Vijeće ministara vlada državne zajednice Srbije i Crne Gore prošlog tjedna je ukinulo vize za zemlje Europske unije, susjedne zemlje, među kojima je i Hrvatska, te za još neke zemlje. "Od Hrvatske očekujemo recipročno postupanje", rekao je srbijanski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica pravosuđa rekla je da su zapreka za taj potez matične knjige koje su za Domovinskoga rata iz nekih okupiranih općina bile odnesene u Srbiju i još nisu vraćene.

"Hrvatska Vlada je spremna ukinuti vize za Srbiju kada te knjige budu vraćene", rekla je Ingrid Antičević Marinović. Objasnila je da se samo na temelju tih knjiga mogu utvrđivati pitanja bitna za pravni status i ostvarivanje prava hrvatskih državljana, uključujući i onih koji su iz Hrvatske izbjegli.

Batić je obećao brzi povrat matičnih knjiga očekujući da će onda i Hrvatska brzo ukinuti vize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara