Hrvatska: Studeni topliji i sušniji a jesen malo hladnija i kišnija

MJESEC studeni u Hrvatskoj je bio topliji i sušniji, ali je jesen bila malo hladnija i kišnija od tridesetogodišnjeg prosjeka.

Priopćeno je to u dvije analize klimatskih anomalija koje Državni hidrometeorološki zavod radi za svaki mjesec, godišnje doba i za svaku godinu.

Temperaturna odstupanja u studenom iznosila su od 1,3 stupnja na Lastovu do 3 stupnja u Bjelovaru i Varaždinu, što je tim dvama gradovima dodijelilo klimatološku ocjenu vrlo toplo.

Mjesec studeni u većem dijelu Hrvatske bio je normalan, dok je dio kvarnerskih otoka bio sušan, a neki srednjodalmatinski otoci vrlo sušni. Najmanje kiše palo je na Hvaru (svega 20 posto uobičajenih oborina), na Komiži (21 posto), a na Lastovu 28 posto oborina za mjesec studeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesen je posvuda u Hrvatskoj bila normalna, osim u Karlovcu i Zavižanu, gdje je bila oko 1 stupanj hladnija od prosjeka.

Također, u većem dijelu Hrvatske jesenje oborine su bile normalne, osim u zapadnim dijelovima koji su bili kišni i vrlo kišni. Suprotno, na Hvaru je bio sušno.

U Daruvaru, Slavonskom Brodu i Osijeku pala je polovicu više od uobičajenih oborina, a na Hvaru svega 62 posto uobičajenih oborina, priopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara