Hrvatska sudjelovala na susretu meteorologa u Ottawi

Hrvatska sudjelovala na susretu meteorologa u Ottawi
METEOROLOZI iz 47 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatske, sudjelovali su 29. i 30. studenoga u Ottawi na sastanku Grupe za motrenje Zemlje (GEO) na kojem se razgovaralo o osnivanju globalnog sustava mjerenja atmosfere, oceana i tla.

Glavna zadaća međuvladine grupe GEO je stvaranje uvjeta za uspostavu Globalnog sustava svih sustava mjerenja (GEOSS) atmosfere, oceana i tla.

Razvitkom neovisnih nacionalnih sustava mjerenja javila se potreba njihovog povezivanja na svjetskoj razini pa su tako agencije UN-a na čelu sa Svjetskom meteorološkom organizacijom i EU pokrenule proces koordinacije svih mjerenja tj. osnivanja GEOSS-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na petom sastanku grupe GEO među 150 predstavnika nacionalnih meteoroloških službi iz 47 zemalja Hrvatsku su predstavljali v.d. ravnatelja ravnatelja Državnog meteorološkog zavoda (DHZ) Ivan Čačić i Zvonimir Katušin, načelnik Odjela za meteorološka motrenja DHZ-a.

Hrvatska je na susretu potvrđena kao punopravni član grupe GEO (Group on Earth Observation), čime se uključila u aktivnosti na svjetskoj razini i stvorila preduvjete za planiranje složenog sustava mjerenja na nacionalnoj razini.

Na susretu u Ottawi utvrđen je 10-godišnji plan provedbe sustava GEOSS-a i pripremljeni su dokumenti za osnivački skup na ministarskoj razini koji će se održati u okviru trećeg sastanka na vrhu Motriteljskih sustava planeta Zemlje (EOS-Earth Observation Summit).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara