Hrvatska treba liberalizirati tržište nekretnina za strance

REGIJE sjeveroistočne Italije zasigurno neće usporavati proces integracije Hrvatske u Europsku uniju, no Hrvatska treba što prije zakone uskladiti s europskim, počevši od liberalizacije tržišta nekretnina, ocijenjeno je na skupu o prekograničnoj suradnji talijanskih i hrvatskih regija održano u Pordenoneu, izvješćuje u petak tršćanski Il Piccolo.

Podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova, Roberto Antonione na skupu je pozvao Hrvatsku da se zauzme za potpunu primjenu Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji i u onim dijelovima sporazuma koji se odnose na kupovinu privatnog vlasništva od strane građana EU-a, nautički turizam i podvodne aktivnosti, napominjući kako su to sektori "u kojima se bilježe znakovi koji nisu pozitivni". "Nije riječ o strašnim problemima, nego o znakovima, premda birokratskim, koji ne pomažu na putu u europsku integraciju", dodao je Antonione.

Antonione je potvrdio i da "Italija radi na tome da se datum početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU što prije odredi da Hrvatska može ući u Europu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Antonione je upozorio na teškoće na koje nailaze neki talijanski građani koji su htjeli kupiti nekretnine u Hrvatskoj, jer hrvatske vlasti, kako tvrde, traže uvijek odobrenje hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, te je ocijenio kako se to "ne bi smjelo činiti, jer ne smiju postojati prepreke". Nakon sastanka u Farnesini s ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem upućena je informacija talijanskom veleposlaniku u Zagreb a na jednom sastanku s hrvatskim ministrom vanjskih poslova zatraženo je nalaženje rješenja za te probleme, rekao je Antonione, piše tršćanski list.

Državna tajnica za poduzetništvo u hrvatskom Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić-Sapić je na savjetovanju istaknula kako su hrvatski zakoni o privatnom vlasništvu jednaki za sve ulagače bili oni Talijani, Austrijanci, Nijemci ili Francuzi, te da Hrvatska priželjkuju veća talijanska ulaganja, prenosi list.

Na savjetovanju, nazvanom Local to Local: Istra i Kvarner u Pordenoneu, predsjednik talijanske regije Furlanije Julijske krajine Riccardo Illy istaknuo je da bi stvaranje Euroregije na prostoru regija okupljenih u zajednici Alpe-Adria moglo pridonijeti procesu integracije u Europsku uniju. U pogledu ekonomske suradnje naznačio je mogućnost povećanja ulaganja u turizam, trgovinu, poljodjelstvo, ribarstvo ali i u istraživanja i visoko obrazovanje pomoću sveučilišta i ustanova regije Friuli Venezia Giulia, naznačio je Illy upozorivši i na probleme poput "mreža infrastrukture koja ima slabu točku u Sloveniji, jer se sporo projektiraju i ostvaruju autocestovna i željeznička povezivanja".

Na skupu su izneseni i podaci o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i Italije koji pokazuju da je rast razmjene u 2005. godini u odnosu na 2004. usporen ali se nastavlja, izvijestila je ANSA. Po podacima talijanskog Instituta za vanjsku trgovinu trgovinska razmjena između dvije zemlje u prva četiri mjeseca 2005. zabilježila je rast od 4,9 posto dok je prošle godine razmjena zabilježila porast od 10,4 posto u odnosu na 2003. Talijanski izvoz u Hrvatsku je po podacima talijanskog instituta u 2005. porastao za 3,7 posto i dostigao 902 milijuna dolara, dok je hrvatski izvoz u Italiju povećan za 6,8 posto i dostigao je vrijednost od 601 milijun dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara