Hrvatska u Istanbulu neće biti pozvana u NATO

Hrvatska u Istanbulu neće biti pozvana u NATO
HRVATSKA na lipanjskom summitu NATO-a u Istanbulu neće biti službeno pozvana na priključenje Sjeveroatlanskom savezu, izjavio je u Zagrebu zamjenik glavnog tajnika NATO-a John Colston.

"Istanbulski summit neće biti prilika za upućivanje poziva Hrvatskoj", rekao je Colston nakon sastanka s hrvatskim ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

Premijer Ivo Sanader nekoliko je puta ponovio da vlada od Istanbulskog summita očekuje više od politike "otvorenih vrata" i da se nada pozivu za priključenje 2006. godine.

Colston je pojasnio da vodstvo NATO-a još nije donijelo odluku o novom krugu proširenja, nakon što je sedam bivših komunističkih zemalja pristupilo Savezu krajem ožujka ove godine.

Najavio je da će Savez na sastanku šefova država i vlada zemalja članica poduprijeti želju Hrvatske da postane članica Saveza i ohrabriti je da nastavi s reformama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Colston, koji je u dvodnevnom posjetu Zagrebu, s Rončevićem je razgovarao o reformi Hrvatske vojske i prilagodbi NATO standardima.

"Stekao sam vrlo dobar dojam o političkim i praktičnim reformama u Hrvatskoj, što potvrđuje i pozitivan avis Europske komisije", rekao je Colston i ponudio daljnju pomoć hrvatskom Ministarstvu obrane.

Ministar Rončević je rekao da je ostalo još puno posla, no da reforme hrvatskih oružanih snaga idu predviđenim tempom.

Najavljujući za kraj svibnja posjet glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, Rončević je istaknuo da posjeti tako visokih dužnosnika NATO-a svjedoče o intenziviranju odnosa Hrvatske sa Sjeveroatlanskim savezom.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara