Hrvatska ulazi u Europsku uniju prema planu bez obzira na irsko odbacivanje Lisabonskog sporazuma

PORAZ koji je doživio Sporazum iz Lisabona na irskom referendumu, mogao bi Europsku uniju gurnuti u krizu. Prijevremeni rezultati referenduma u kojima je prebrojano 44 posto glasova pokazali su kako je više glasača glasalo protiv sporazuma, njih 53,4 posto. To bi moglo dovesti u pitanje daljnje proširenje EU, nakon zadnjeg proširenja iz 2004. i 2007. u kojem je primljeno 12 novih članica.

"Nema plana B. Vjerujem kako je bitno da se proces ratifikacije nastavi u zemljama članicama, što znači izglasavanje u parlamentima tih zemalja. Na taj način proces prihvaćanja Lisabonskog sporazuma mogao bi se završiti tijekom francuskog predsjedanja Europskom unijom te bi na taj način mogli procijeniti situaciju u kojoj se nalazimo", kazao je Jean-David Levitte, diplomatski savjetnik francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Hrvatskoj zagarantiran ulazak u EU po postojećim pravilima

No ipak, od svih zemalja kandidatkinja, jedino je Hrvatskoj zagarantiran ulazak u EU po postojećim pravilima, prenosi Radio slobodna Europa.

Slovenski premijer Janez Janša kazao je kako smatra da irsko odbacivanje Lisabonskog sporazuma neće zaustaviti proces širenja Europske unije. "Mislim kako neće doći do odgoda u tom pogledu. Mislim da to neće imati ni utjecaja na formalne i tehničke procedure u pregovorima drugih zemalja s Europskom unijom", zaključio je Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irci razočarali Mesića

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ostao je iznenađen negativnim ishodom irskog referenduma iz razloga što je Irska upravo ulaskom u EU riješila svoje probleme. Irci bi trebali shvatiti da i drugi imaju pravo na razvoj, smatra Mesić, te se čudi njihovoj nesolidarnosti nakon što su se razvili korištenjem pristupnih i strukturalnih fondova. Na Hrvatsku se ova prepreka ne bi trebala odnositi i ona će završiti pregovore i ući u EU, zaključuje Mesić.

Na negativne rezultate irskog referenduma priopćenjem je reagirala i hrvatska Vlada. U Vladi kažu kako se pregovori o pristupanju nastavljaju prema planu te kako vjeruju da će EU održati obvezu koju je preuzela prema Republici Hrvatskoj te pronaći potrebna institucionalna rješenja. Smatraju kako budućnost Hrvatske u Europskoj uniji ostaje neupitna.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara