Hrvatska žali što razoružanje Iraka nije provedeno mirnim putem

HRVATSKA je u četvrtak, u povodu početka američke vojne intervencije u Iraku, izrazila žaljenje što razoružanje te zemlje nije provedeno mirnim putem te je pozvala na maksimalni oprez kako bi se izbjegle civilne žrtve.

"Republika Hrvatska izražava žaljenje što, usprkos međunarodnih napora, razoružanje Iraka od sredstava za masovno uništavanje nije postignuto mirnim putem i političkim sredstvima. Vlada Republike Hrvatske razočarana je nedostatkom jedinstva Vijeća sigurnosti koje bi omogućilo učinkovitije djelovanje da bi se postigao ovaj, na međunarodnopravnim normama zasnovani cilj", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova objavljenom u četvrtak ujutro u Zagrebu.

"Republika Hrvatska spremna je aktivno sudjelovati samo u akciji autoriziranoj od strane Vijeća sigurnosti. Istodobno, Republika Hrvatska pridržavat će se ranije preuzetih obveza u dogovoru s koalicijskim snagama predvođenih SAD-om. Glede izvođenja operacija u Iraku Republika Hrvatska poziva na maksimalni oprez i provođenje svih potrebnih mjera predostrožnosti kako bi se izbjegla stradanja civilnog stanovništva", navodi se u priopćenju u kojem je Hrvatska izrazila spremnost da sudjeluje u poslijeratnoj obnovi Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Republika Hrvatska izražava nadu da će vojne operacije trajati što kraće i da će nakon njih uslijediti sveobuhvatna obnova Iraka. Republika Hrvatska je spremna na puni doprinos poslijeratnoj obnovi Iraka koja uz gospodarsku sastavnicu treba uključivati i široki raspon aktivnosti usmjerenih na razvoj demokracije i pravne države, te zaštite ljudskih prava."

"Republika Hrvatska i dalje će u potpunosti ispunjavati sve svoje obveze koje proizlaze iz članstva u UN-u i sudjelovanja u Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma", navodi se na kraju priopćenja koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina) pp ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara