Hrvatska zbog diskriminacije romskih učenika mora platiti 77.500 eura

Hrvatska zbog diskriminacije romskih učenika mora platiti 77.500 eura

Tekst: J.C.
Foto: AFP (Arhiva)

EUROPSKI sud za ljudska prava u Strasbourgu osudio je Hrvatsku zbog diskriminacije romskih učenika iz Međimurja. Hrvatska će zbog toga morati platiti novčanu kaznu od ukupno 77.500 eura.

Svaki od 15 romskih učenika zbog diskriminacije dobit će 4.500 eura, a Hrvatska mora platiti i 10.000 eura za sudske troškove. Naime, Sud za ljudska prava zaključio je kako nije bilo opravdano smještanje romskih učenika u posebne razrede tijekom osnovnoškolskog školovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je odlučeno kako su u Hrvatskoj prekršena njihova prava na pošteno suđenje, s obzirom na to da je Ustavni sud čak šest godina odlučivao o tužbi! Pripadnici romske manjine iz Orehovice, Podturena i Trnovca u Međimurju tužili su 2002. svoje osnovne škole za rasnu diskriminaciju i kršenje prava na školovanje.

Općinski sud u Čakovcu je 2002. godine odbacio njihovu tužbu, a Ustavni sud je pet godina kasnije zaključio da su romska djeca u posebne razrede smještena jer nisu dovoljno dobro poznavala hrvatski jezik. No, Europski sud za ljudska prava odlučio je da hrvatske vlasti nisu dovoljno vodile brigu o njihovim potrebama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara