Hrvatske vode Karlovac: Netko je sabotirao branu Bukovnik na Gornjoj Dobri

VODITELJ karlovačke ispostave Hrvatskih voda Borislav Vedrina rekao je danas na aktualnom satu karlovačke Županijske skupštine, da je ispitivanje uzroka više puta ponovljenog potonuća plivajuće brane Bukovik pokazalo da je riječ o sabotaži, te da je ona sad u punoj funkciji.

Po nalogu i uz nadzor Odjela za zaštitu od štetnog djelovanja voda Hrvatskih voda, detaljan pregled je ovog tjedna napravila tvrtka Hidroing Osijek, rekao je Vedrina odgovarajući na pitanje vijećnice Dubravke Vuković o nakupinama u Đulinu ponoru zbog potonuća plivajuće brane Bukovik.

Na pitanje novinara nakon sjednice je li slučaj prijavljen policiji, rekao je da će prijavu, zajedno s fotografijama i svim činjenicama, policiji uputiti vjerojatno već danas, ili početkom sljedećeg tjedna.

"Od ožujka do studenoga u tri navrata došlo do potonuća brane Bukovnik na Gornjoj Dobri, ali to nije greška Hrvatskih voda, već sabotaža", ustvrdio je Vedrina.

Rekao je da su nepoznate osobe s brane, na kojoj se za visokog vodostaja skuplja granje i druge naplavine iznad Bukovnika na akumulacijskom jezeru hidroelektrane Gojak, uzvodno od Vražjeg prolaza na Gornjoj Dobri, skinule vijcima pričvršćene poklopce koji se mogu skinuti samo pajserima te ih odbacili u Dobru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da su poklopci nađeni na dnu Dobre uzvodno ukazuje da je to namjerno učinjeno, inače bi bili nizvodno, rekao je Vedrina na sjednici Županjske skupštine.

Na pitanje o čišćenju nakupina, koje su sad došle do Đulina ponora i sprječavaju normalno poniranje Dobre, Vedrina je rekao da je čišćenje skupo i vrlo zahtjevno te da ga mogu obaviti samo Gorska služba spašavanja i speleolozi. Čišćenje 2001. stajalo je oko 700 tisuća kuna, a 2002. oko 800 tisuća kuna, dodao je.

Na današnjoj sjednici usklađen je proračun Županije za 2004. u iznosu od 116,4 milijuna kuna, što je 15,5 posto manje od planiranih 137,8 milijuna kuna. Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Marija Generi objasnila je da Županija, zbog obustavljanja zaduživanja jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, nije dobila suglasnost Vlade za zaduživanje za modernizaciju cesta, te da su neki prihodi porasli.

Skupština je prihvatila i prijedlog proračuna Karlovačke županije za 2005. godinu, u iznosu od 125 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara