Hrvatski blok protiv kompenzacije stanarskog prava izbjeglim Srbima

HRVATSKI blok pokret za modernu Hrvatsku protiv je kompenzacije stanarskog prava izbjeglim Srbima iz Hrvatske i inzistira na jednakosti svih pred zakonom, navodi se u današnjem priopćenju stranke.

HB navodi da se stanarsko pravo za vrijeme komunističke vladavine temeljilo na izvlaštenjima i prisilnim uplatama svih zaposlenih u stambene fondove i da je ta "nepravda u Hrvatskoj, doduše nepravedno, ali konačno, uklonjena 1996."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako vlast sada obnovi staru nepravdu i to isključivo za srpske povratnike moglo bi se očekivati na stotine tisuća isključivo ekonomski motiviranih tužbi protiv RH. A tada, tko nelojalnim građanima vrati njihovo nepravedno pravo, hoće li stotinama tisuća lojalnih građana uskratiti povrat novca koji su prisilno uplaćivali u stambene fondove, a da sami nikada nisu stekli stanarsko pravo", pita Hrvatski blok .

Hrvatski blok nema ništa protiv povratka izbjeglih Srba ni protiv toga da im se vrati njihova imovina, ali odlučno inzistira na jednakosti pred zakonom, navodi se u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić rekao je jučer da se u idućih mjesec dana očekuje donošenje propisa koji bi mogli regulirati pitanje povrata imovine i nadoknade izgubljenih stanarskih prava koje za međunarodnu zajednicu ključan uvjet za povratak izbjeglih Srba. Istaknuo je da nije riječ o vraćanju stanarskih prava, o mogućnosti povrata instituta koji je nestao iz hrvatskog pravnog sustava, već o problemu izbjeglica, hrvatskih građana srpske nacionalnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara