Hrvatski branitelj svjedočio protiv Ante Gotovine

PREDSJEDNIK šibenske Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata, danas je svjedočio protiv trojice hrvatskih generala na sudu u Haagu.

Identitet Vladimira Gojanovića, koji je trebao biti zaštićeni svjedok, odlukom suda ipak je otkriven. Danas ga je ispitivalo tužiteljstvo, a sutra će ga ispitati branitelji trojice hrvatskih generala.

Gojanović je posvjedočio da su kuće pljačkane i paljene i nakon Oluje, te kazao kako je vidio pripadnika 113. brigade kako ubija jednog od dva srpska vojnika koji su se predali netom prije toga. Želio je ubiti i drugog, ali ga je Gojanović u tome spriječio.

Gojanović tvrdi kako vojnici koji su sudjelovali u akciji Oluja nisu dobili naređenje da ne smiju paliti i pljačkati ili ubijati civile; ništa im nije rečeno kako bi se trebali odnositi prema civilnom stanovništvu i njihovom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gojanović je tužiteljima ispričao i kako je sudjelovao u operaciji čišćenja u Đevrskama 5. kolovoza gdje je spriječio vojnike da jednu staricu živu spale u njenoj kući. Idućeg su dana u selo došli novi vojnici koje je Gojanović vidio kako prale krevet u njenoj kući, ali nisu primijetili da se ona skriva u kutu nakon čega je otišao iz Đevrsaka. Vratio se sedam dana kasnije, kad je većina kuća već bilo spaljeno i opljačkano. Gojanović je tužiteljima ranije rekao kako je vidio vojnike koji pale i pljačkaju, ali danas je posvjedočio kako se ne može sjetiti nijednog konkretnog slučaja.

Prije Gojanovića svjedočila je i Vida Gaćeša iz Gračaca koja je ustvrdila da je prvog dana Oluje na Gračac palo oko sto granata. Prijašnji svjedok Mile Sovilja kazao je da je prvog dana Oluje na Gračac do 16 sati palo oko 15 granata.

B.V./J.C.
Foto: Index

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara