Hrvatski crveni križ sutra obilježava 125. godišnjicu

HRVATSKI Crveni križ (HCK) sutra, 8. svibnja, obilježava 125 godina postojanja nizom aktivnosti koje će u idućih tjedan dana organizirati 131 županijsko, gradsko i općinsko društvo HCK-a.

Budući da je pokrovitelj ovogodišnje proslave Hrvatski sabor, predstavnici HCK-a sutra će saborske zastupnike upoznati s dosadašnjim radom na različitim programima pomoći.

Središnji događaj proslave bit će pokazna vježba djelovanja u katastrofama u subotu na zagrebačkom Jarunu u kojoj će sudjelovati 600 aktivista i volontera HCK-a iz cijele Hrvatske, a održat će se i Nacionalno natjecanje mladeži HCK-a.

"Treba imati spremne ekipe koje će reagirati u izvanrednim situacijama, kao što su različite humanitarne katastrofe uzrokovane ratom ili elementarnim nepogodama, kako bi se stradalom stanovništvu pružila što hitnija prva pomoć, rekao je novinarima predstojnik HCK-a Nenad Javornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjetska iskustva pokazuju da znanje prve pomoći uvelike povećava sigurnost građana, pa je jedan od glavnih ciljeva HCK-a osposobiti što više ljudi u Hrvatskoj za takav vid pomoći, dodao je Javornik.

Osim pružanja prve pomoći, na pokaznoj vježbi na Jarunu bit će prikazane aktivnosti oko zaštite od mina, spašavanja na vodi, pročišćavanja voda, čišćenja bunara te aktivnosti službe traženja.

Tijekom slijedećih sedam dana lokalna društva HCK-a organizirat će broja predavanja i akcije radi populariziranja te djelatnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara