HRVATSKI DUŽNOSNICI U BIH OSUDILI UHIĆENJE JELAVIĆA, PRCE I RUPČIĆA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti Bariša Čolak i predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić osudili su uhićenje trojice bivših hrvatskih dužnosnika među kojima je i Ante Jelavić, ocjenjujući da se radi o destabiliziranju stanja u BiH i udaru na Hrvate u BiH. L

Bivšeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića, ministra obrane Miroslava Prcu i direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića zbog sumnji u zloporabe u Hercegovačkoj banci u petak su uhitili pripadnici federalnog MUP-a uz potporu Stabilizacijskih snaga.

"Zalažući se za izgradnju, jačanje i punu uspostavu pravne države u kojoj će biti osigurana potpuna pravna sigurnost i zajamčena sva ljudska prava i građanske slobode, najoštrije osuđujemo način na koji su očito zlorabljene institucije Bosne i Hercegovine pri uhićenju gospode Ante Jelavića, Miroslava Prce i Miroslava Rupčića", navodi se u zajedničkoj pisanoj izjavi Čovića, Čolaka i Lozančića. Dodaje se kako je uhićenje očigledno izvršeno uz kršenje zakonskih procedura, neprimjerenu i nepotrebnu demonstraciju sile, grubo dovodeći u pitanje neovisnost sudske vlasti i profesionalizam policijskih snaga Federacije BiH. U izjavi se navodi i kako je uhićenje istaknutih čelnika hrvatskog naroda i generala HVO-a 'jasna poruka i upozorenje hrvatskom narodu Mostara, Hercegovine ? da je uspostava pravne države, jačanje demokratskih institucija i uspostava pravičnijeg, racionalnijeg i efikasnijeg državnog ustroja po mjeri sva tri njezina naroda i svih građana nepoželjna i da će biti onemogućivana i na ovakav način", navode hrvatski čelnici u BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unatoč činjenici da je ovo pokušaj provociranja hrvatskog naroda na poduzimanje nepromišljenih poteza, pozivamo na mir dostojanstvo i strpljenje", naglašavaju Čović, Čolak i Lozančić. Na kraju navode kako će unutar institucija zakonodavne i izvršne vlasti pokrenuti postupak za utvrđivanje svih okolnosti i motiva koji su doveli do očigledne zloporabe institucija pravne države, te ustrajati na utvrđivanju odgovornosti kreatora i izvršitelja ovog očiglednog pokušaja destabiliziranja političkih i sigurnosnih prilika u Bosni i Hercegovini.

(Hina) zkre sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara