Hrvatski električni automobil XD neće se proizvoditi u Hrvatskoj?!

Hrvatski električni automobil XD neće se proizvoditi u Hrvatskoj?!

Tekst: S.C.H.
Foto: Doki-ing

NAKON velikog uspjeha koji je prvi hrvatski automobil na električni pogon postigao na nedavno održanom ženevskom autosalonu, njegovi konstruktori i pokretači projekta krenuli su u prve razgovore s potencijalnim proizvođačima, prenosi Večernji list.

Direktor grupe "Dok-ing", koja stoji iza hrvatskog koncepta nazvanog XD, Vjekoslav Majetić, potvrdio je kako o mogućnosti serijske proizvodnje pregovara s Opelom, Peugeotom, ali i još četiri moguća proizvođača čija imena nije želio otkriti, rekavši tek kako je ovo "osjetljivo vrijeme" i da nije mudro izlaziti sa svim imenima.

Poslovne banke u Hrvatskoj nemaju razumijevanja za "Dok-ingov" projekt

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje zbog čega se automobil ne proizvodi u Hrvatskoj, Majetić odgovara da je to veliki poslovni korak te da podršku HBOR-a imaju, jer s njihovim kreditom od 80 milijuna kuna financiraju tekuću proizvodnju za izvoz, no da nisu uspjeli dobiti podršku poslovnih banaka koja im je potrebna za konkretan start i masovnu domaću proizvodnju.

XD pogone dvije baterije s kojima mu je autonomija kretanja oko 250 kilometara, a preračuna li se cijena potrošene struje i usporedi s gorivom koje potroši, primjerice, Golf s dizelskim motorom, dolazi se do podatka da vlasnik električnog XD-a potroši za deset puta manje novca za pogon od vlasnika Golfa. Zbog toga i ne čudi što je zanimanje za ovakve automobile veliko.

Kada bi se novi automobil proizvodio manufakturno, dakle, ručno, komad po komad, njegova bi cijena prešla 30.000 eura i ne bi moglo biti proizvedeno dovoljno komada koji bi zadovoljili interes kupaca. NO u slučaju industrijske proizvodnje u Hrvatskoj ili pak u suradnji s nekim od velikih proizvođača, njegova bi se prodajna cijena spustila ispod 25.000 eura, ovisno o cijeni baterija na svjetskom tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara