Hrvatski FBI kreće u borbu protiv organiziranog kriminala

Hrvatski FBI kreće u borbu protiv organiziranog kriminala

PRIJE tri godine iz Ravnateljstva policije procurile su informacije o osnivanju specijalnog odreda za borbu protiv organiziranog kriminala, takozvanom "hrvatskom FBI-ju". Projekt je dugo bio "na ledu", ali nakon ubojstva Ive Pukanića vremena za čekanje više nema.

Hrvatski FBI, koji s radom počinje već sutra, okuplja oko 300 najboljih kriminalista koji će usko surađivati s USKOK-om, a predvodit će ih Tihomir Kralj. Već u rujnu je Marijan Benko imenovao Kralja šefom ove posebne jedinice, ali s tom s odlukom nije slagao tadašnji ministar policije Berislav Rončević. No, sad kad Rončevića više nema, a novi ravnatelj policije Vladimir Faber najavljuje potpunu depolitizaciju policijskih snaga (u čemu ima i potporu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka), hrvatski je FBI postao nužnost, a Kralj je vraćen na njegovu čelnu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Kralj je kriminalist s bogatim iskustvom koji se MUP-u pridružio još 1991. godine, a bio je i načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova u upravi Kriminalističke policije, te pomoćnik načelnika Kriminalističke policije prije nego je postao šef ove specijalne jedinice čije će središte biti u Ravnateljstvu policije u zagrebačkoj Kustošiji, a odjeli će se nalaziti u Splitu, Rijeci i Osijeku. U tim bi gradovima također trebali biti osnovani specijalni sudovi, takozvani uskočki sudovi koji će se baviti isključivo slučajevima organiziranog kriminala.

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara