Hrvatski kriteriji: Zašto Bajaga ne može, a Jelena Karleuša može?

Hrvatski kriteriji: Zašto Bajaga ne može, a Jelena Karleuša može?

Foto: bajaga.com

HRVATSKO društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Istarske županije, ogorčeno je činjenicom da se 23. travnja u Domu sportova u Puli održava koncert Momčila Bajagića - Bajage.

U priopćenju koje su jutros odaslali na adrese hrvatskih redakcija apeliraju na organizatore da otkažu gostovanje Bajage.

"Apsurdno je da za najveći katolički blagdan samo nekoliko dana poslije mučne osude hrvatskih generala Bajaga ima koncert u Puli. Može se pretpostaviti kako se osjećaju branitelji koji su bili internirani u srbijanskim koncentracijskim logorima kada su saznali da im za Uskrs gostuje Bajaga", navode logoraši, nazivajući Bajagu čovjekom koji je podupirao velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku i održavao koncerte potpore srbočetničkim postrojbama.

Turbo folk - da, Bajaga i komična opera Maršal - ne!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je kako hrvatskim logorašima i braniteljima smeta Bajaga, a nije im smetala činjenica da su na dan presude generalima hrvatska omladina, a vjerojatno i oni nešto stariji, poskakivali na turbo folk veselicama na najmanje tri lokacije u hrvatskoj metropoli. I dok su tijekom dana prolijevali suze zbog "nepravedne presude generalima", navečer su se opuštali uz Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Šaku Polumentu. I to je bilo u redu. Oko toga se nisu slala priopćenja, nisu se pozivali organizatori da otkažu koncerte, branitelji se nisu osjećali uvrijeđenima.

U Hrvata to ovako funkcionira: turbo folk - da, Bajaga i komična opera Maršal - ne! Naime, suosjećajni splitski gradonačelnik Željko Kerum, duboko dirnut haškom presudom Anti Gotovini i Mladenu Markaču, otkazao je prije koji dan izvedbu komične opere Maršal Silvija Foretića u splitskom HNK. Tom je prilikom Uprava kazališta na čelu s Duškom Mucalom izvijestila kako drži da bi izvođenje komične opere u ozračju nastalom u Splitu i u Hrvatskoj nakon haške presude hrvatskim generalima bilo neprimjereno.

Hrvati su skroz druga stvar

Duboko potresen Bajaginim nastupom u Puli bio je i don Vinko Puljić, župnik iz istarskog mjesta Štinjan, inače poznat kao svećenik koji je tri Thompsonova koncerta u Istri, dakle pjevača koji je veličao zločine u Jasenovcu i Gradiški Staroj, usporedio sa Svetim Trojstvom, a Bajagin koncert nazvao moralnim potonućem Hrvatske.

Ponovit ćemo se - u Hrvata to ovako funkcionira: s našim zločinima nemamo problema, s tuđima imamo. Ipak su Hrvati skroz druga stvar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara