HRVATSKI MINISTAR OBRANE RAZGOVARAO S MINISTROM OBRANE LATVIJE

Ministar obrane Berislav Rončević susreo se danas s ministrom obrane Republike Latvije Atisom Slakterisom, a dvojica ministara potpisali su i sporazum o bileteralnoj obrambenoj suradnji.

U kraćim izjavama nakon sastanka Rončević je rekao da su latvijske kolege upoznali s hrvatskim nastojanjima za pristupanje NATO-u, te ih informirali o dosadašnjem tijeku hrvatskih reformi i daljnjim potezima koje će Ministarstvo obrane i Vlada učiniti kako bi se Hrvatska pridružila sjevernoatlanskom vojnom savezu. Ponovio je kako je pristupanje NATO-u hrvatski "strateški cilja u području obrane".

Dodao je da je Hrvatska dobila snažnu podršku Latvije, koja je nedavno postala punopravna članica NATO-a, da se u pristupanju tom vojnom savezu napori svake zemlje gledaju individualno.

Tijekom sastanka su razmotrena i latvijska iskustava u nekim područjima obrane i nacionalne sigurnosti, kazao je Rončević, dodajući kako ta zemlja, primjerice, ima ugovore sa susjedima u području kontrole i zaštite zračnog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takva iskustva pobijaju spekulacije koje se u posljednje vrijeme pojavljuju u hrvatskom tisku o napuštanju i zapostavljanju ratnog zrakoplovstva, kazao je Rončević, dodajući da Hrvatska želi upotrijebiti modele obrane koji su već prepoznati u okviru NATO saveza i jeftiniji su za državni proračun.

Latvijski ministar obrane kazao je da njegova zemlja pridaje veliku važnost dobrim odnosima s Hrvatskom. Dobri odnosi dvaju zemalja potvrđeni su i ranije, kazao je Slakteris, podsjetivši da su Hrvatska i Latvija među prvim zemljama koje su se nakon osamostaljenja 1990. uzajamno priznale.

"Danas smo imali vrlo uspješne razgovore koji se tiču buduće suradnje", kazao je Slakteris, dodajući da Latvija Hrvatskoj može ponuditi suradnju u obrazovanju i vojnoj obuci.

(Hina) xam yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara