Hrvatski MVP pozdravio susret Sharona i Abasa

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je, povodom susreta izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u egipatskom ljetovalištu Šarm elŠeiku, pozdravilo obnovu izraelskopalestinskog dijaloga i izrazilo nadu da će dijalog na najvišoj razini pridonijeti prevladavanju dosadašnjih razlika glede mirovnog procesa i potaknuti ozbiljne pregovore o trajnom rješenju palestinskoizraelskog sukoba, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Ministarstvo vanjskih poslova izražava nadu da će dijalog na najvišoj razini pridonijeti prevladavanju razlika u stajalištima prema mirovnom procesu i potaknuti ozbiljne pregovore o trajnom rješenju palestinsko-izraelskog sukoba", stoji u priopćenju MVP-a.

Ministarstvo također podupire dogovor o prekidu vatre i suzdržavanje od jednostranih nasilnih aktivnosti.

"Puna obostrana jamstva za sigurnost granica i stanovništva smatramo neizostavnim dijelom priprema pregovora", ističe ministarstvo u svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo, između ostalog, izražava nadu da će postojeće "mirovne smjernice" biti i dalje koristan okvir za pregovore i da će Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija dati puni doprinos uspjehu pregovora.

"Pozitivan napredak oko izraelsko-palestinskog pitanja i proboj k rješenju krize imao bi nemjerljivo važan učinak na smanjenje napetosti na Bliskom istoku i bio poticaj rješavanju ukupne regionalne situacije na načelima mira, demokratske stabilnosti i suradnje država tog dijela svijeta", zaključuje se u priopćenju.

Ministarstvo je poručilo da će, održavajući intenzivne i razvijene odnose s Izraelom i Palestinskom samoupravom, Hrvatska uravnoteženim pristupom nastaviti podupirati mirovni proces.

(Hina) pp/xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara