Hrvatski odvjetnici preuzeli bi slučaj Josefa Fritzla, iako nevoljko

BAŠ kao i Rudolph Mayer, odvjetnik austrijskog monstruma Josefa Fritzla koji je već počeo primati prijetnje smrću jer je preuzeo slučaj kojeg su neki zbog njegove težine već proglasili neobranjivim, i hrvatski bi odvjetnici preuzeli slučaj - ali samo zato što bi morali.

"Josef Fritzl mora imati branitelja, jer tako nalaže sustav. Kad ne bi bilo tako, došlo bi do kaosa u društvu", kaže odvjetnik Željko Olujić ističući kako svaki branitelj mora prihvatiti ponuđeni slučaj, jer mu u protivnom slijedi stegovni postupak Odvjetničke komore. Željko Olujić iza sebe ima bogatu 35-godišnju karijeru odvjetnika kaznenog prava te sam kaže kako se u praksi nagledao svega. Zadnji zločin koji je našu javnost podigao na noge jest masakr umirovljenog generala Ivana Korade čiji je odvjetnik bio upravo Željko Olujić. Tjednima su mediji donosili detalje zločina, koji je paralizirao sjeverni dio Hrvatske.

"Više volim kad manje znam"

"Gledajte, ako mislim da mogu čestito i pošteno obaviti posao, tu dileme nema, kao i kod slučaja Korade. I najveći zločinci imaju pravo na obranu i u takvim slučajevima branitelj mora biti savršen da se ne bi možda stekao dojam da je suđenje namješteno", tvrdi Olujić.

Veljko Miljević također smatra da, prema kodeksu, odvjetnici ne smiju odbijati slučaj. I on bi ga prihvatio, iako nevoljko.

"Kad branim u takvim slučajevima kažem klijentu da mi što manje priča o detaljima jer bi me time još više onesposobio za obranu. Nekad je sreća kad ne znate baš sve", tvrdi Miljević. Također se prisjetio slučaja kada je branio čovjeka koji je silovao 12-godišnje dijete.

"Na suđenju sam jedva suzbijao gađenje prema klijentu. On je, nažalost, bio oslobođen. Meni je porastao renome u odvjetničkim krugovima, međutim kao čovjek nisam se osjećao najbolje", ispričao nam je Miljević.

Odvjetnik Ante Nobilo, kaže, nikad nije branio seksualne delikte već samo profesionalne ubojice i druge zločince "od kojih je manjina nevina". Mogućnost da Josef Fritzl za svoj gnjusan zločin dobije 10 do 15 godina zatvora Nobilo smatra prestrašnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo na meti zagrebačkih profesionalnih ubojica

"U krajnjoj liniji takav čovjek, za kojeg sam uvjeren da nije psihički normalan, trebao bi dobiti doživotnu kaznu zatvora i trebao bi je odslužiti u zatvorskoj bolnici", smatra Nobilo, napominjući kako ipak u civiliziranom svijetu i Josefa Fritzla netko treba braniti.

"Naučio sam da se ne treba bojati kad vam netko prijeti. Sjećam se kad sam branio Tihomira Blaškića u Haagu. Bivši obavještajci i neki koji su se osjećali ugroženima zbog moje obrane su tražili po zagrebačkom krim miljeu nekoga tko bi me ubio. Na sreću, policija je reagirala na vrijeme i od toga nije bilo ništa", kaže.

Njegov kolega Ante Madunić, branitelj Branimira Glavaša, kaže da se uvijek trudi izbjeći takve osjetljive slučajeve, a kada ga ipak dopadne, ne poistovjećuje se s klijentom i njegovim djelima.

"Znate, odvjetnički posao nije uvijek ugodan", poručuje Madunić.

J.M.
Foto: Bild, Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara