Hrvatski političari jednoglasno: Bushev posjet važan je i koristan za Hrvatsku!

Hrvatski političari jednoglasno: Bushev posjet važan je i koristan za Hrvatsku!

POVODOM skorašnjeg posjeta američkog predsjednika Georga Walkera Busha Hrvatskoj petero hrvatskih političara; Mate Granić, Damir Kajin, Milorad Pupovac, Vesna Pusić i Šemso Tanković za Index su iznijeli svoja mišljenja o tom posjetu.

Granić: Posjet je snažna politička, sigurnosna i gospodarska poruka Hrvatskoj

"Sjedinjene Američke Države  od siječnja 1994. pa do danas odigrale su ključnu ulogu u rješavanju otvorenih političkih pitanja na prostru bivše države odnosno jugoistoka Europe, a to znači zaustavljanje rata najprije između Bošnjaka i Hrvata i potpisivanja sporazuma iz Washingtona, zatim zaustavljanja rata na teritoriju BiH i postizanja sporazuma iz Daytona, zatim na uklanjaju dvije vojne operacije - protiv vojnih ciljeva bosanskih Srba i vojnih ciljeva na Kosovu i Srbiji te uklanjanju Slobodana Miloševića.", rekao je Granić za Index te nastavio:
 
"SAD su bitno pomogle u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i isto tako pomogle su u uspostavi suverene države Kosova te u uspostavi mira u Makedoniji. Bez Sjedinjenih Država sasvim je sigurno da Europska unija ne bi imala snage uspješno riješiti ova otvorena pitanja. Zato je posjet predsjednika SAD-a Georgea Busha izuzetno važan za cijelu regiju, ali i za Hrvatsku je posebno važan, jer će doći nakon što NATO uputi Hrvatskoj poziv za članstvo, a to je snažna politička, sigurnosna i gospodarska poruka Hrvatskoj", zaključio je Mate Granić.

Kajin: Dolazak Busha će skrenuti pozornost na Hrvatsku

"Za razliku od posljednjeg susreta Tuđmana i Clintona, kada je američki predsjednik došao u vojničkim čizmama i jakni pokazujući koliko drži do Tuđmana i hrvatske politike u onome trenutku, ovo je po prvi puta da jedan američki predsjednik dolazi u zvaničnu posjetu. Koliko god se ja ne slagao s njegovom politikom prema Iraku i osuđivao ju, te mislio da je misija NATO u Afganistanu, ovako kako je vođena - promašena, ipak nitko ne može zanemariti činjenicu da će dolazak Busha skrenuti pozornost na Republiku Hrvatsku", rekao nam je IDS-ov parlamentarac Damir Kajin.

"Taj posjet držim korisnim za Hrvatsku i nešto što je dobro došlo bez obzira što Bush za šest mjeseci odlazi s dužnosti. Ne smije se zanemariti činjenicu da je utjecaj obitelji Bush na političke prilike u Americi izuzetno snažna i također ne smijemo zaboraviti mogućnost da John McCain, republikanac, nastavi voditi SAD nakon Georga Busha", dodao je Kajin.

Upitan o mogućem usmjeravanju negativne pažnje islamskih ekstremista na prema Hrvatskoj zbog Busheve posjete, Kajina smatra kako u tom pogledu za Hrvatsku nema posebne opasnosti.

"Uz ovaj Bushev posjet, te posjete Clintona 1996. i Nixona s početka 70-ih godina, američki predsjednici su se svega tri puta spustili na hrvatsko tlo, dok američki predsjednici, barem jednom godišnje, imaju bliskoistočne turneje u kojima posjećuju gro arapskih zemalja. Utoliko ne očekujem apsolutno nikakvu reakciju muslimanskog svijeta zbog dolaska Busha, a jedino je potrebno da policija odradi svoj posao i da bude uvjerljivija nego što je trenutno u hvatanja generala Korade, a nakon subote (i odlaska Georgea W. Busha op.a.) opet ćemo biti opterećeni svojim svakodnevnim životnim problemima, a manje organiziranje pompoznih dočeka.", zaključio je Kajin.

Pupovac: SAD je u dobroj mjeri gospodar politike proširenja EU

"Posjet Georga Busha očito se promatra na dva načina. Jedan je onaj da će posjet očito donijet korist Hrvatskoj oko ubrzanja pregovora s Europskom unijom, i to s obzirom da su SAD i njezina politika u dobroj mjeri gospodari politike proširenja Europske unije, ili ako hoćemo u engleskom jeziku reći, "supreme master", dakle nadgospodar. U drugom aspektu, posjet u ovom trenutku stvara brojne kontroverze prema zemljama i pitanjima kojima sadašnja administracija nije pronašla najbolje odgovore, da budem blag u formulaciji", kazao nam je Pupova dodajući kako se ne radi samo o pitanju odnosa Sjedinjenih Država s islamskim zemljama.

"Nije to niti samo pitanje odnosa u regiji niti je to pitanje Rusije, nego naravno i pitanje same Europe koja nesumnjivo za svoju daljnju unutrašnju stabilizaciju treba pronaći odgovor kako i na koji način razviti politiku prema SAD-u. Dakle Hrvatska je u kolopletu svih tih pitanja odlučila prednost dati onome što posjeta predsjednika Busha može donijeti kao prednost, a da sva ova druga kontroverzna i otvorena pitanja trenutno stavi na stranu smatrajući da od njih neće imati previše štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je zaključio kako ipak postoji jedna dobra indicija u vezi Bushove posjete Hrvatskoj, a to je razvoj "neke vrste samosvjesne političke kulture kod mlađih generacija, koliko god ona još bila rudimentarna":

"Ona se iskazuje u ovom zahtjevu za referendum o članstvu u NATO-u, koji vidim manje kao realnu mogućnost za održavanje NATO-a , ali više kao formiranje nove političke kulture u mlađoj generaciji hrvatskih građana koji žele više samostalnosti u našoj ukupnoj politici pa i vanjskoj."

Pusić: Posjet je vezan uz pozivnicu NATO-a

"Apsolutno mislim da je to vrlo važan posjet koji je naravno vezan uz pozivnicu NATO-a Hrvatskoj koju svi očekujemo i za koju svi više manje smatramo da je sigurna, koliko je to moguće. Posjet predsjednika SAD-a za nas je naravno značajan i važan u tom kontekstu, a i politički je značajan", rekla je Pusić.

Upitana o ulasku Hrvatske u NATO odnosno o tome treba li provesti referendum po tom pitanju, Pusić kaže kako je njen stav da je to odgovornost onih koji su dobili izbore.

"To je pitanje sigurnosti, a ne prenošenja suvereniteta. Mislim da oni koji su dobili izbore imaju odgovornost na sebe preuzeti to pitanje, ali to nije referendumsko pitanje nego baš obrnuto. Dakle smatram da je o tome odgovorna vlada koja u datom trenutku vodi zemlju", rekla je šefica HNS-a.

Pusić kaže kako podržava ulazak Hrvatske u NATO savez, kako zbog prirode NATO-a tako i zbog činjenice da to znači jednu politički komunikaciju sa Sjedinjenim Državama.

"To je za nas važno, također i obzirom na naš geostrateški položaj. To je neka vrsta dugoročne garancije sigurnosti, a obzirom da smo nadam se uskoro, članica Europske Unije, unutar Unije se se moramo zalagati za jačanje zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Budući da su sve zemlje članice Unije, osim jedne, članice NATO-a, logično je da će se u velikoj mjeri principi jačanja zajedničke sigurnosne europske politike temeljiti na nekim sličnim principima. Dakle i s tog stanovišta sudjelovanje u zajedničkoj europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici nam je to značajno", zaključila je Vesna Pusić.

Tanković: Pozdravljam Bushov dolazak u Hrvatsku

"Posjeta je vezana uz ulazak Hrvatske u NATO, a obzirom da se Hrvatska želi uključiti u euroatlantske integracije, sasvim sigurno je da će njegov dolazak ubrzati taj proces. Naravno u tom smislu, bez obzira na slaganje ili neslaganje osobno s Bushovom politikom, pozdravljamo njegov dolazak i mislimo da je to dobra stvar za Hrvatsku", ukratko nam je kazao Šemso Tanković.

I.K.
Foto: AFP/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara