Hrvatski radnici izloženiji stresu na radnom mjestu nego oni u EU

IAKO u Hrvatskoj nikada nije provedeno sveobuhvatno istraživanje o utjecaju stresa na radnom mjestu, stručnjaci smatraju da su hrvatski radnici izloženiji stresu nego oni u Europskoj uniji, ponajprije zbog nedavnoga rata te procesa tranzicije gospodarstva.

Na današnjoj tribini koju je za stručnjake zaštite na radu organiziralo Ministarstvo rada i socijalne skrbi, naglašena je potreba da se, osim rada s pojedincima na tehnikama smanjenja stresa, osigura potpora poslodavaca kako bi se rad organizirao na što manje stresan način.

U Europskoj uniji svakih nekoliko godina provodi se opsežno istraživanje o tom problemu, pa je poznato da je stresu izložen svaki treći radnik ili ukupno 40 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj su rađena neka manja istraživanja, kao primjerice o odnosu stresa i smjenskog rada, no za sva ispitivanja potreban je prije svega novac, naglasila je Biserka Radošević-Vidaček iz Instituta za medicinu rada.

Psihologinja Lidija Arambašić istaknula je da se stres kumulira polagano uslijed izloženosti događajima s kojima se osoba ne može nositi, no ostavlja dugoročne psihosomatske posljedice.

´Stres ide u malim dozama i često ga nismo ni svjesni dok ne prelije čašu. Tada se javljaju bolesti ili se osjećamo nesretno, pa to prenosimo i na svoju obitelj´, pojasnila je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na radnom mjestu do stresa može dovesti nezadovoljstvo radnim uvjetima, osobinama posla, organizacijom rada, međuljudskim odnosima i stilom rukovođenja kao i zbog nerealnih očekivanja od posla.

´Stres je subjektivno psihološko stanje, pa jedna stvar nije za sve u jednakoj mjeri stresna, no upravo neuvažavanje tih različitih reakcija na iste događaje može biti novi izvor stresa´, rekla je Arambašić.

Dodala je da su stresu sklonije osobe koje vole svoj posao i imaju puno ideja, a često nailaze na zapreke u njihovu ostvarivanju.

Da bi se ublažio stres na radnom mjestu, treba prije svega biti svjestan da se neke stvari ne mogu promijeniti, pa ih stoga valja izbjegavati.

Svaki bi se pojedinac u smanjenju stresa ipak najviše trebao pouzdati u sebe, naučiti prepoznavati stresne događaje i što je više moguće kontrolirati ih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara