Hrvatski sabor donio izmjenu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Tekst: I.Ka.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

IZMJENU Zakona o medicinskoj oplodnji kojim se pojednostavljuje postupak dokazivanja statusa izvanbračne zajednice i štiti identitet darivatelja spolnih stanica donio je Hrvatski sabor.

Zakonske izmjene podržalo je 77 zastupnika vladajuće većine, dok su gotovo svi oporbeni zastupnici prije glasovanja ponovno napustili sabornicu. "Vi ste jedini ministar zdravstva koji svojim zakonom zabranjuje građanima da se koriste svim dostupnim metodama liječenja neplodnosti. Zamrzavanje zametaka je zlatni standard u medicini svugdje u Europi, osim u Hrvatskoj u kojoj ste vi ministar zdravstva'', poručila je SDP-ova članica Milanka Opačić resornom ministru Darku Milinoviću.

I dalje maksimalno zamrzavanje tri jajne stanice

Vlada i dalje smatra da je postupak zamrzavanja jajnih stanica bolji izbor od oplodnje zamrznutim zamecima te da je riječ o metodi koja ne zadire u etička i vjerska pitanja. Ograničenje zamrzavanja najviše tri jajne stanice i dalje ostaje.

Prema izmijenjenom zakonu, izvanbračni partneri koji imaju jednako pravo na medicinski potpomognutu oplodnju kao i bračni parovi svoj će status dokazivati izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika, umjesto u dugotrajnom izvanparničnom postupku, koji predviđa zakon.

Dijete rođeno nakon medicinske oplodnje darovanim sjemenom ili jajnom stanicom nakon svoje će punoljetnosti i dalje imati pravo uvida u informacije o svom biološkom porijeklu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara