Hrvatski sabor: Dužnosnici će morati navesti i kako su stekli imovinu

HRVATSKI sabor obvezao je danas dužnosnike da u svojim izvješćima o imovini moraju navesti i podatke o načinu na koji su imovinu stekli i izvorima sredstava kojima su kupili pokretnine i nekretnine.

Sabor je prihvatio zahtjev SDP-a, te izmijenio i dopunio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Trideset dana nakon što taj Zakon stupi na snagu, svi državni dužnosnici morat će imovinske kartice dopuniti i detaljima o načinu na koji su oni i s njima povezani članovi (uža obitelj) stekli imovinu te o porijeklu novca kojim su kupili zemljišta, kuće, stanove, automobile, umjetničke predmete i sl.

Zakon na snagu stupa osam dana nakon što ga se objavi u Narodnim novinama, što znači da se prve dopune u imovinskim karticama mogu očekivati u drugoj polovici svibnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u Zakonu, tumačili su u Klubu zastupnika SDP-a, omogućit će javnosti da zna koju imovinu dužnosnik ima i kako je do nje došao, te uspostaviti sustav koji će spriječiti političku zlouporabu raprava o imovini pojedinih dužnosnika.

SDP-ovci, koji su promjene inicirali u vrijeme rata istražnim povjerenstvima upozoravali su da je tema o dužnosničkoj imovini postala dio političke borbe na način koji dijelom ometa uredan rad najviših tijela državne vlasti.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara