Hrvatski sabor: Izvješće povjerenstva za Čačića i Tomčića Državnom odvjetništvu

HRVATSKI sabor odlučio je danas da će se Državnom odvjetništvu proslijediti sva dokumentacija koju je prikupilo Povjerenstvo koje je istraživalo jesu li Zlatko Tomčić i Radimir Čačić bili u sukobu interesa dok su bili predsjednik Hrvatskog sabora i ministar.

Saborska većina prihvatila je izvješće istražnog Povjerenstva koje je utvrdilo da Tomčić nije, a Čačić jest bio u sukobu interesa, tj. pogodovao tvrtkama svoje Coning grupe u dobivanju poslova s državom.

Sabor je donio Zakon o prodaji stanova namijenjenih nadstojnicima stambene zgrade koji bi trebao riješiti sudbinu oko tisuću obitelji koje koriste tzv. zajedničke prostorije u zgradama.

Po tom zakonu vlasnici takvih stanova, koji su ih kupili u trenutku gradnje zgrade, imat će pravo na tržišnu naknadu svoga dijela, dok će njihovi korisnici (nadstojnici) po povoljnoj cijeni moći kupiti stanove i dobiti status zaštićenih najmoprimaca.

Nadstojnici će biti suvlasnici zajedničkih prostorija koje su svojim novcem uredili i za njih će dobivati prihode.

Vladinu Strategiju reforme pravosuđa koja predviđa niz mjera za moderno, učinkovito i neovisno sudstvo, Sabor je primio na znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potporu zastupnika dobilo je Izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama, u kojemu stoji da je Hrvatska vojska, unatoč svim poteškoćama zbog zastarjelosti opreme, sposobna ispuniti temeljnu zadaću - zaštititi suverenitet države.

Nije, međutim, prošao prijedlog HSP-a da se Vladu obveže na izradu niza strategija obrane i nacionalne sigurnosti, a podršku je dobio HNS-ov prijedlog da Vlada Saboru do konca lipnja predloži dugoročan plan razvoja Oružanih snaga.

Sabor je prihvatio i niz revizijskih izvješća - od onoga o poduzetim aktivnostima na otklanjanju nepravilnosti po nalazima Državnog ureda za reviziju za 2003., do obavljenih revizija za 2003. i 2004.

Donijet je Zakon o Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije, a u drugo čitanje upućene su izmjene Zakona o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela, te izmjene Zakona o izvlaštenju.

Sabor se suglasio sa zahtjevom Zlatka Tomčića (HSS) da mu se mandat stavi u mirovanje, te da na mjesto nove ministrice pravosuđa Ane Lovrin sjedne HDZ-ovac Rade Ivas.

Oprezno s ključićem, poručio je Ivasu u šali predsjednik Sabora Vladimir Šeks, neizravno ga time podsjetivši da je svojedobno glasovao umjesto Ive Lončara (NZ) i Ivana Čehoka (HSLS) što je priznao tek naknadno.

Sabor će 18. sjednicu nastaviti u srijedu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara