Hrvatski Sabor o vraćanju trogodišnjeg rodiljnog dopusta

VLADIN prijedlog vraćanja mogućnosti korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta majkama blizanaca i troje i više djece danas su u Saboru podržali klubovi parlamentarne većine, dok ga je oporba uglavnom ocijenila konzervativnim i parcijalnim.

SDP neće podržati taj prijedlog jer je nestručan i temelji se na HDZ-ovoj demagogiji i konzervativnoj ideologiji da muškarac radi, a žena odgaja djecu, rekao je Davorko Vidović.

Vladi je zamjerio da ne nudi nikakav koncept socijalne i obiteljske politike, rekavši da bi vraćanje trogodišnjeg rodiljnog dopusta udaljilo žene od svijeta rada i dovelo ih u nepovoljan položaj na tržištu. Smatra da bi bilo bolje delimitirati plaću koju majka dobiva za vrijeme osnovnog rodiljnog dopusta.

"To je trica i kučina od zakonskog prijedloga", rekao je Vidović, potaknuvši žestoke reakcije HDZ-ovaca koji su tražili da mu se izrekne opomena zbog omalovažavanja Vlade i HDZ-a. No, smirio ih je predsjedavajući Vladimir Šeks pozvavši zastupnike da se uzdrže od neprimjerenih izjava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Vladin prijedlog neće pridonijeti poboljšanju demografske slike smatraju i zastupnici Libre i HSS-a. HSS-ovka Ljubica Lalić od Vlade je zatražila da do izglasavanja predloženih mjera izradi sustavnu strategiju pronatalitetne politike, upitavši kako misli zaštititi mlade žene od diskriminacije pri zapošljavanju.

Karmela Caparin je u ime Kluba HDZ-a odbacila oporbene ocjene da HDZ nudi konzervativna rješenja, braneći tvrdnje Vlade da je predložena mjera jedna u nizu koju njezina stranka namjerava poduzeti kako bi poboljšala alarmantnu demografsku sliku u Hrvatskoj. "Istraživanja pokazuju da žene žele imati više djece", kazala je.

Predloženu mjeru podržali su HSLS, HSP i IDS. IDS-ovac Damir Kajin rekao je to ne košta gotovo ništa, a HSP-ovac Slaven Letica da Vladina mjera ide u prilog zalaganju stranke koja zastupa tradicionalnu hrvatsku obitelj. Predložio je da se uvede običaj da svako novorođeno dijete od države dobije paket dobrodošlice, koji bi, među ostalim, sadržavao zlatnik, zastave RH i EU i tekst hrvatske himne.

Đurđa Adlešić (HSLS) upozorila je na problem neisplate alimentacija, navodeći da ih se 80 posto naplaćuje uz sudsku prinudu. Trebalo bi, kaže, stvoriti poseban državni fond za isplatu alimentacija samohranim majkama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara