Hrvatski sabor o zaštiti prava pacijenata i hrvatskom zdravstvu

Neki oporbeni saborski klubovi za današnje su raspravu na sjednici Hrvatskog sabora, o prijedlogu zakona o zaštiti prava pacijenta, upozorili na probleme zdravstva.

Zastupnica Dorotea Pešić-Bukovac (IDS) istaknula je kako se predugo, ponekad i više od šest mjeseci, čeka na preglede, da nedostaje potrošnog materijala te da bolnice nemaju plahti, ni pidžama.

Ustvrdila je da je "cjelokupna koncepcija Ministarstva zdravstva kako rezati troškove, a na leđa pacijenata prenijeti obveze".

Klubovi zastupnika su odobravanjem dočekali spomenuti zakonski prijedlog, ali i naveli što bi u njemu trebalo doraditi.

Tako Dragutin Lesar (HNS/PGS) predlaže da se, kad je riječ o pravu pacijenta na drugo mišljenje, precizira da pacijent pisani zahtjev šalje ravnatelju zdravstvene ustanove koji bi mu na njega morao odgovoriti u roku pet dana, odnosno odmah ako je slučaj hitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatražio je i da se jasno utvrdi da je svaki liječnik dužan poštovati ranije iznesenu pacijentovu želju za (ne)presađivanjem organa.

Vladin zakonski prijedlog pacijentima jamči pravo na suodlučivanje i na punu obaviještenost o zdravstvenom stanju, a ako pacijent smatra da to nije dovoljno mogao bi tražiti drugo mišljenje.

Predviđa i osnivanje povjerenstava koja bi nadzirala zaštitu bolesničkih prava - na državnoj i na lokalnoj razini.

Kako je predviđeno da 'lokalna' povjerenstva imenuju županijske skupštine, IDS predlaže analogiju i na državnoj razini, odnosno da to, središnje povjerenstvo, umjesto ministra, imenuje Hrvatski sabor.

(Hina) xum/tr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara