Hrvatski sabor sutra o izmjenama Zakona o javnom okupljanju

Hrvatski sabor sutra će ponovno raspravljati o izmjenama Zakona o javnom okupljanju kojima je zabranjeno okupljanje na Markovu trgu, a koje je nedavno ukinuo Ustavni sud.

Ustavni je sud ukinuo izmjene tog Zakona, donesene sredinom srpnja, budući da su u Hrvatskom saboru izglasane običnom, a ne kvalificiranom većinom. Naime, za izmjene Zakona o javnom okupljanju glasovalo je 76 zastupnika, a budući da je riječ o organskom zakonu, za njega je potrebna kvalificirana većina od najmanje 77 glasova.

Ustavni sud je odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine, i tako ostavio zakonodavcu četiri mjeseca da pronađe jedan zastupnički glas koji bi bio dovoljan za valjano izglasavanje zakona ili, pak, da predloži nova zakonska rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakonske izmjene propisuju zabranu okupljanja u krugu od najmanje 100 metara od sjedišta najviših državnih tijela, među kojima su Hrvatski sabor, Vlada i Ustavni sud koji se nalaze na Markovu trgu.

Prije Zakona o javnom okupljanju, zastupnici će, kako je najavljeno, raspraviti izmjene Zakona o upravnim pristojbama i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prijedlog Zakona o elektroničkoj ispravi, te dati suglasnost na Statut Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

(Hina) xtr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara