Hrvatski sabor sutra o sigurnosti prometa na cestama

Hrvaski sabor u sutrašnjem će nastavku osme sjednice objedinjeno raspravljati o prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama te izmjena Prekršajnog zakona.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama Vlada predlaže da alkohol, pa i najmanja količina, bude zabranjena za sve one koji sjedaju za upravljač - pokaže li alkotest da vozač ima do 0,5 promila alkohola u krvi bio bi kažnjen s 1.500 kuna i jednim negativnom bodom, od 0,5 do 1,5 promila plaćao bi 2.000 kuna i na tri bi mu mjeseca bila oduzeta vozačka uz tri boda, a za veću alkoholiziranost plaćao bi 3.000 kuna i dugotrajnije bi bio bez dozvole.

Ako bi u dvije godine dva puta pravomoćno bio kaženjen zbog alkohola, pa makar i ispod 0,5 promila, vozač bi mogao 60 dana u zatvor i oduzela bi mu se vozačka dozvola od jedne do dvije godine.

Mladi vozači u razdoblju od dvije godine nakon dobivanja dozvole ne bi mogli urpavljati vozilima čija je snaga veća od 75 kilovata (102 konjske snage), a u vremenu od 23 do 5 sati ujutro mogao bi voziti samo u pratnji osobe starije od 25 godina.

Za mlade bi vozače vrijedila i stroža ograničenja brzine nego za ostale vozače, a ako u roku od tri godine ne bi položili program sigurne vožnje dozvola bi im prestala vrijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predlaže se i drastično kažnjavanje prekoračenja brzine - s 300 kuna kažnjavali bi se vozači koji do 10 kilometara na sat prekorače brzinu u naseljenom mjestu, ili do 30 kilometara izvan naselja, s 500 kuna oni koji u naselju prekorače za 30, a 50 izvan naselja,.

Prekoračenje iznad 50 kilometara na sat kažnjavalo bi se s 2000 kuna, a s 3000 kuna kaznilo bi se vozače koji brzinu prekorače dvostruko nego je propisana.

Po Vladinu prijedlogu najmanja bi kazna za prometne prekršaje iznosila 300 kuna, umjesto sadašnjih 50, a propisivala bi se za, primjerice, pješaka koji prelazi cesti izvan 'zebre', vozača koji vozi bez vozačke ili mu je istekla itd.

Izmjenama Prekršajnog zakona taj bi zakon trebalo uskladiti s prijedlogom Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

(Hina) xibob yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara