Hrvatski sabor: Vladajuća koalicija uglavnom podržala Prijedlog zakona o zaštiti prirode

VLADIN Prijedlog zakona o zaštiti prirode, koji, uz ostalo, propisuje i mogućnost da Vlada može zabraniti uvoz genetski modificiranih organizama i proizvoda, podržan je danas u Hrvatskom saboru u prvom čitanju uglavnom od klubova vladajuće koalicije, ali uz primjedbu da je zakon opsežan i teško provediv.

Vlada je pristupila izradi novog zakona zbog sve većeg raskoraka između postojećeg zakona i obveza, što ih je u području zaštite prirode Hrvatska preuzela potvrđivanjem brojnih međunarodnih konvencija, istaknuo je zamjenik ministra okoliša Mladen Ružman.

Predloženim zakonom uređuje se sustavna i cjelovita zaštita prirode, odnosno očuvanje ukupne biološke i krajobrazne raznolikosti.

Novine u predloženom zakonu odnose se na prijenos, ograničenu uporabu u okolišu i stavljanje na tržište GMO hrane i proizvoda.

Propisuje se mogućnost da Vlada u svako doba može izreći zabranu uvoza takve hrane i organizama u slučaju nedostatka znanstvenih informacija i znanja o mogućim razmjerima negativnih posljedica na ljudsko zdravlje, okoliš i biološku raznolikost.

Klub HB-a, nezadovoljan predloženim rješenjima, zatražio je da se rasprava o predloženom zakonu tretira kao prethodna rasprava. U vezi s uvozom GMO hrane i proizvoda, HB smatra da treba zakonski otkloniti i najmanju prijetnju uništenja hrvatskih sela i poljoprivrede.

Klub HSLS-a također je zatražio prethodnu raspravu za predloženi zakon. Dorica Nikolić istaknula je da su "vlasti puna usta zaštite prirode", dok se istodobno provode, kako je rekla, vrlo diskutabilni projekti glede zaštite prirode.

"Ratificirali smo sporazum o NE Krško, i ne znamo što ćemo sada s nuklearnim otpadom", istaknula je Nikolić.

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi napraviti bolji, koncizniji i primjereniji zakon, rekla je u ime Kluba HDZ-a Marina Matulović Dropulić. Dodala je da je predloženi zakon trebao utvrditi samo temeljne odrednice, a drugim zakonima prepustiti detaljnija određenja prema djelatnostima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ drži da je zakonski prijedlog po pitanju GMO hrane i proizvoda previše liberalan, za razliku od drugih dijelova zakonskog teksta koji su previše restriktivni.

Klub SDP-a podržao je zakonski prijedlog, ali drži da su odredbe koje se odnose na opće mjere očuvanja prirode previše ograničavajuće: primjerice da se u područjima izvan naselja, cesta i staza zabranjuje voziti i parkirati čak i bicikle.

SDP smatra kako nije dobro da se decentralizacija primjene zakona zaustavlja na županijskoj razini.

Vesna Podlipec istaknula je da bi zakon trebao omogućiti gradovima i općinama da osnuju javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na njihovim područjima; primjerice da Split upravlja park-šumom "Marijan".

Uz Klub Libre, i Klub HSS-a podržava prijedlog Vlade, ali smatra da je zakon opsežan i teško provediv posebice ako se ne poveća broj inspektora zaštite prirode, a jednako će tako ovisiti i o odredbama kaznenog zakona, rekla je Marijana Petir.

HSS također drži da je zakonski prijedlog previše liberalan prema GMO hrani i proizvodima, te se zalaže za svoj zakonski prijedlog kojim traži privremenu zabranu GMO proizvoda i hrane, odnosno da se znanstvena istraživanja u tom pogledu provode u znanstvenim sustavima.

"Zalažemo se za ekopoljoprivredu i ekoturizam jer je to pitanje od nacionalnog interesa", rekla je Petir.

Hrvatski sabor završio je s današnjim radom, a zasjedanje nastavlja sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara