Hrvatski savez slijepih: Zakon o socijalnoj skrbi treba mijenjati hrabrije i radikalnije

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

NA SKUPŠTINI Hrvatskog saveza slijepih zaključeno je da je u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi trebalo pristupiti "mnogo hrabrije, radikalnije i konzistentnije važećim strateškim dokumentima na području socijalne skrbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog toga je Skupština donijela i nekoliko zaključaka i prijedloga koje će uputiti Ministarstvu zdravstva Darka Milinovića i drugim državnim tijelima. "Ovi zaključci se odnose na inzistiranje da inkluzivni dodatak, svojevrsna naknada za pokriće dodatnih troškova kojima su osobe s invaliditetom izložene u svakodnevnom životu, bude uključen u tekst novog zakona kao njegov sastavni dio a ne samo kao najava definiranja u posebnom zakonu. Predložit će se i da se sve potrebne predradnje za primjenu inkluzivnog dodatka završe do kraja 2012. godine te da on stupi u primjenu od 01. siječnja 2013.godine", stoji u priopćenju Hrvatskog saveza slijepih.

Zatražit će i pravednije rješenje za slijepe u okviru sadašnjeg instituta doplatka za pomoć i njegu koji će vrijediti do primjene inkluzivnog dodatka. "Upozoreno je i na nedovoljnu razvidnost u primjeni Zakona o dobiti od igara na sreću jer , kako smatraju slijepi , veliki dio ove dobiti koja bi trebala biti namijenjena osobama s invaliditetom završava u nekim drugim državnim rashodovnim stavkama. Ovo se posebno negativno odražava na financiranje rada udruga osoba s invaliditetom", zaključuju iz Hrvatske udruge slijepih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara