hrvatski tisak: papa u dubrovniku odao počast hrvatskim ženama

Duboko divljenje hrvatskim ženama odao je danas papa Ivan Pavao I. na misi u Dubrovniku, dok je beatificirao Mariju od Propetog Isusa Petković, ističu sutrašnje hrvatske novine u svojim izvješćima koja su preplavila nekoliko prvih stranica. L

"Hrvatske žene, nastavite gledati na svaku osobu očima srca te joj ići ususret i biti uza nju osjetljivošću", izdvaja Papine riječi "Jutarnji list" u izvješću iz Dubrovnika, gdje je Sveti Otac, u gruškoj luci, služio euharistijsko slavlje, a potom je papamobilom prošao Stradunom, središtem dubrovačke stare grade jezgre.

S misnog slavlja na kojem je koncelebriralo 40-tak biskupa i oko 450 svećenika, i "Večernji list" izdvaja riječi Ivan Pavla II.: "Žene svojom velikodušnošću i jakošću obogaćuju svijet i međuljudske odnose".

Papine riječi "Neka Bog blagoslovi Dubrovnik i Hrvatsku" splitska "Slobodna Dalmacija" ističe u prvi plan, te daje širi prostor riječima dubrovačkog biskupa Puljića, koji je podsjetio na stradanje dubrovačkih mučenika - svećenika i uglednih vjernike godine 1944. Oni su, naime, kao žrtve partizanske odmazde, odvedeni upravo iz Gruža i ubijeni na obližnjem otočiću Daksi, a među njima je bio i isusovac Petar Perica, autor stihova i glazbe poznate pjesme "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata".

"Sveti Otac proglasio blaženom Mariju Petković, utemeljiteljicu prvog izvornog hrvatskog reda", ističe sutrašnji riječki "Novi list" na naslovnoj stranici. Također citira riječi dobrodošlice Papi dubrovačkog biskupa Želimira Puljića: "Dobro došli na ovo tlo koje je stoljećima bilo oazom hrvatske slobode" i riječi Sv. Oca na kraju bogoslužja: "Zahvaljujem Bogu i vama na ovom prelijepom dočeku".

Drugi dan trećega Papinog boravka u Hrvatskoj, ističe "Vjesnik", najviše je obilježio njegov poziv za time da "baština ljudskih i kršćanskih vrijednosti bude najdragocjenije blago puka ove zemlje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novine donose i biografije prve hrvatske blaženice - Marije Propetog Isusa Petković, i Papinu radost dolaskom u Dubrovnik.

"Večernji list" objavio je foto-album o Papinu posjetu Dubrovniku i tekst u kojem predsjednik Stjepan Mesića opisuje kraći susret svoje obitelji sa Svetim Ocem.

Prateći odjeke aktualnih poruka Ivana Pavla II. "Vjesnik" objavljuje i razgovor s fra Boni Zvonimirom Šagijem, koji naglašava da nam "i dalje treba promjena uskogrudne nacionalne retorike".

Portrete hodočasnika koji su bili na euharistijskom slavlju u gruškoj luci u Dubrovniku daju "Jutarnji" i "Novi list". Među njima posebnu pozornost svraćaju na peruanskog poručnika Rogera Luisa Cottrona Alvarada koji je 26. kolovoza 1988., zajedno s 20 mornara, od sigurne smrti u podmornici spašen na zagovor nove hrvatske blaženice. Čudo je u postupku beatifikacije službeno potvrdila i vatikanska Kongregacija za kauze svetaca.

Šetnju Svetog Oca Dubrovnikom "Slobodna Dalmacija" ocjenjuje "najvećom svečanosti u tisućljetnoj dubrovačkoj povijesti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara