Hrvatski vojni policajac u Afganistanu obolio od malarije

JEDAN hrvatski vojni policajac razbolio se u Afganistanu od blažeg oblika malarije što su dijagnosticirali tamošnji liječnici, potvrdio je večeras glasnogovornik Ministarstva obrane RH Mate Radeljić.

Naveo je da se vojni policajac ovih dana vraća natrag u Hrvatsku gdje će obaviti temeljite liječničke pretrage kako bi se, nakon prve dijagnoze, točno utvrdilo o čemu je riječ.

"To je individualni slučaj i nema epidemije", naglasio je.

Radeljić je dodao i da je zamjena hrvatskom vojnom policajcu već stigla u Afganistan gdje boravi hrvatski kontingent od 50 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je naveo da je vojni policajac zadovoljio sve zdravstvene preglede kad je išao u Afganistan i napomenuo da se svi naši vojni policajci koji tamo odlaze prethodno cijepe protiv trbušnog tifusa i hepatitisa, ali da nema cjepiva protiv malarije.

Unatoč opsežnim istraživanjima, cjepivo još nije pronađeno pa se putnicima u tropske krajeve kao preventiva preporučuje uzimanje lijekova protiv malarije i zaštita od komaraca, prenosi "Večernji list" od četvrtka.

"Večernjak" je, uz vijest o oboljelom vojnom policajcu, objavio izjavu primarijusa Željka Baklaića, šefa epidemiološke službe zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo, koji ističe da oboljeloga treba pregledati i uzeti krv na analizu kako bi se vidjelo o kojem je tipu bolesti riječ.

"Ako pokazuje simptome, ima groznicu i visoku temperaturu, bit će upućen na liječenje", ističe Baklaić i navodi da bez obzira na simptome i samu bolest oboljeli nije opasan za okolinu jer se bolest ne prenosi socijalnim kontaktom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara