Hrvatski vojnici počeli mirovnu misiju u Čadu

Hrvatski vojnici počeli mirovnu misiju u Čadu

PETNAESTORICA pripadnika Bojne za specijalna djelovanja (BSD) počeli su ovih dana provođenje svojih zadaća u mirovnoj misiji u Čadu. Ministarstvo obrane (MORH) potvrdilo je da su hrvatski vojnici prije nekoliko dana stigli u grad Iriba odakle će se zaputiti u svoje područje odgovornosti.

Za djelovanje u misiji EUFOR TCHAD/RCA hrvatski su se specijalci dobrovoljno prijavili, a u Čad su poslani temeljem zajedničke odluke Hrvatskog sabora, Predsjednika Stjepana Mesića i ministra obrane Branka Vukelića. Nositelj misije jest EU odnosno vojne snage zemalja EU koja djeluju na području Čada i Srednjeafrička Republike.

Hrvatski kontingent će u misiji boraviti najmanje šest mjeseci. Tijekom sudjelovanja u misiji hrvatski vojni specijalci obavljat će zadaće izviđanja u području Multinacionalne bojne Sjever pod vodstvom poljskih oružanih snaga.

Misija se smatra vrlo opasnom odnosno misijom visokog sigurnosnog rizika jer u Čadu traje građanski rat između čak četiri pobunjeničke skupine i lojalnih vladinih snaga u N'Djameni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BSD je inače najelitnija postrojba Oružanih snaga, a njeni pripadnici obučavaju se za izvođenje najtežih i najzahtjevnijih vojnih operacija. Postrojba je opremljena suvremenom opremom i naoružanjem, a specijalizirana je za izvidničke akcije u neprijateljskom terenu.

U MORH-u ističu da sudjelovanje u ovakvim operacijama omogućava domaćim Oružanim snagama da testiraju svoju interoperabilnost i osposobljenost za vođenje udaljenih i logistički zahtjevnih operacija u okviru misija Europske unije i NATO-a.

R.I.
Foto: MORH (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara