Hrvatski vojnik: izdvajanje osoblja iz sustava obrane po planu

Pomoćnik ministra obrane za upravljanje ljudskim resursima Željko Goršić u intervju kojeg je objavio posljednji broj Hrvatskog vojnika, službenog glasila Ministarstva obrane, izjavio je da je tijekom ove godine otpušteno tj. izdvojeno 3098 djelatnih vojnih osoba, a da je u sustavu obrane potrebno zadržati mlađe i obrazovane ljudeL

Goršić je izvijestio da je godišnjim planom izdvajanja osoblja za 2004. planirano izdvajanje (izraz koji se upotrebljava u MORH-u za otpuštanja) 4886 osoba, od toga 3886 djelatnih vojnih osoba te 1000 državnih službenika i namještenika.

"U prva tri kvartala izdvojeno je 3098 od planiranih 3152 djelatnih vojnih osoba, a zbog određenih kašnjenja u donošenju i provedbi novih pravilnika o standardima profesionalnog razvoja, nismo išli na nedragovoljno izdvajanje nedostajuće 54 djelatne vojne osobe, odnosno njihovo smo izdvajanje prebacili u četvrti kvartal. Tako nam je u tom kvartalu ostalo još za izdvojiti 788 djelatnih vojnih osoba, a već je zaprimljeno oko 300 zahtjeva, naveo je pomoćnik ministra.

Rekao je da je što se tiče državnih službenika i namještenika važno reći kako se 50 posto planiranog izdvajanja (od 1000 civilnih osoba) odnosi na organizacijsko izdvajanje središta za obavješćivanje, koje će se dogoditi krajem ove godine. Izdvajanje ostalih 50 posto je premašeno već u trećem kvartalu za 282 državna službenika i namještenika, dodao je.

U kategoriji časnika nešto lošija dinamika je s izdvajanjem viših časnika, iako je i tu plan u većem dijelu ostvaren. Nešto lošija dinamika je i kod čina poručnika, gdje nedostaje 45 posto od planiranog broja za izdvajanje, dok je s dinamikom izdvajanja ostalih časnika situacija dobra.

Dinamika izdvajanja dočasnika i vojnika također je dobra, a gledano po činovima, određene probleme vidimo u dinamici izdvajanja vojnika oko 35 posto i narednika za još oko 12 posto, rekao je Goršić.

Ponovio je da je do 29. listopada rok do kada se djelatne vojne osobe koje nemaju mogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja mogu dragovoljno javiti za izdvajanje, a nakon toga MORH će odrediti dio za izdvajanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da je sa smanjenjem broja osoblja bitno izmijenjena obrazovna struktura časnika pa je tako smanjen broj onih s neodgovarajućom izobrazbom s 53 na 37 posto, dok se kod viših časnika taj broj samo za oko 12 posto.

Prosječna starost vojnika s 35 godina spustila se na 33 godine i još je uvijek previsoka u odnosu na standarde zapadnih zemalja.

Što se tiče državnih službenika i namještenika poticajnim otpremninama potiče se izdvajanje osoba niže stručne spreme, a u ovoj godini od izdvojenih je 90 posto sa srednjom stručnom spremom ili osnovnom školom. Time je izmijenjena obrazovna struktura za državne službenike i namještenike pa se broj civilnog osoblja s osnovnom školom ili srednjom smanjio sa 85 na 77 posto.

Provedbom plana izdvajanja smanjili smo ukupno brojno stanje djelatnog sastava u 2004. godini ispod broja propisanog ustrojem. Time smo nakon niza godina zabrane primanja u službu konačno omogućili početak sustava stalnog obnavljanja djelatnika. Planom za 2004. planiran je prijam 500 vojnika i 150 časnika, te 50 službenika i namještenika, od kojih 40 vježbenika, rekao je Goršić.

Najavio je da više neće biti većeg smanjenja osoblja, već da će se izdvajati planski i na isti način primati novo. Planira se uspostava posebne organizacije koja bi upravljanje osobljem provodila centralizirano, stručno i neovisno, izvan crte vođenja i zapovijedanja (Središnjica za upravljanje osobljem).

(Hina) xaš ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara