Hrvatski vozači u iračkim zatvorima lopovi i preprodavači?

JOŠ SU najmanje četiri hrvatska vozača zatočena u iračkim zatvorima, a uhitila ih je američka vojska nakon što su uhvaćeni u krađi i preprodaji američkih zaliha Iračanima. Vijest je to koju je saznao Večernji list od drugih hrvatskih vozača u Iraku.

Vozači nisu htjeli reći koje su njihove kolege uhvaćene u krađi, niti su htjeli reći gdje su zatočeni jer se obitelji njihovih kolega stide zbog krađa svojih bližnjih. Priču o ovim zatočenim vozačima u MVP-u i Udruzi cestovnih prijevoznika nisu željeli komentirati.

"Zoran Siročić i Marinko Leš, dvojica hrvatskih vozača koji su se nalazili u američkim zatvorima u Iraku su, navodno su pušteni na slobodu", rekao je načelnik MVP-a Vinko Ljubičić ističući, međutim, da za tu informaciju još nema službenu potvrdu.

Ljubičić je pojasnio da je Zoran Siročić zbog tučnjave s marincima bio u zatvoru u Falluji no, prema riječima njegova oca, navodno je pušten.

Kako prenosi Jutarnji list, Siročić je uhićen 22. siječnja, nakon što je na svoj rođendan malo popio. Američki marinci su ga upozorili da se smiri, ali on nije stao, nakon čega se potukao s marincima i završio u zatvoru.

Marinko Leš je, prema riječima poslodavca Radoslava Crljenaka iz Zagreba, pušten iz američke vojne baze Al Asad, no pojedinosti ministarstvu nisu poznate, kazao je Ljubičić. Jutarnji list prenosi da je Leš uhićen zbog krađe i preprodaje tehničke robe koju je vozio za Amerikance, a u zatvoru je proveo jedan dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, iračke su vlasti potvrdile smrt 54-godišnjeg vozača Ivana Pavčevića iz  Komarice pokraj Nove Gradiške. Načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić, nije mogao potvrditi da je poginuli hrvatski vozač Ivan Pavčević, iako je ta informacija prilično sigurna jer je stigla od nekih naših vozača koji su vidjeli da je Pavčevićev kamion pogođen.

Kontradiktorno je to je li kamion pogođen minobacačkom granatom ili je Pavčević poginuo od metka. Sigurno se zna da je Pavčević bio 14. u konvoju od 30 kamiona koji je napadnut.

Pogibiju hrvatskog vozača Ivana Pavčevića dojavila je i Udruga autoprijevoznika Hrvatske i vlasnik poduzeća Transport iz Varaždina, poslodavac Zdenko Grbus, dok načelnik MVP-a  Vinko Ljubičić službenu potvrdu identiteta očekuje tek potkraj ovog tjedna.

Ljubičić je još jednom podsjetio na Internet stranice ministarstva (www.mvp.hr ), unutar Info servisa, na kojima MVP redovito izdaje Preporuku za putovanja. U njima su zemlje podijeljene po kategorijama na zemlje visokog i umjerenog rizika te zemlje u kojima se preporuča nužan oprez.

Osim Iraka, MVP je u zemlje visokog rizika svrstao Afganistan, Alžir, Indoneziju, Kolumbiju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Somaliju, Sudan, Tadžikistan, Uzbekistan i Venezuelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara