Hrvatsko dizajnersko društvo osniva dizajn centar

Hrvatsko dizajnersko društvo osniva dizajn centar

U PRIJELOMNOM razdoblju hrvatske tranzicije, perioda najavljene integracije u Europsku uniju i težnje za definiranjem pojma i višeslojne funkcije dizajna u društvu, Hrvatsko dizajnersko društvo je 22. travnja 2004.g. na Izvanrednoj skupštini donijelo odluku o zasnivanju dizajn centra.

Iz profesionalne potrebe za definiranjem pojma i mehanizama dizajna u sklopu hrvatskog gospodarsko - kulturnog miljea koji u sustavu slobodnog tržišnog razvoja i komunikacija nije usvojio dizajn kao elementarni dio svojih strategija, dizajn centar će raditi na kreiranju sustavnog dijaloga i strateške implementacije dizajna u gospodarsko - državne strukture usmjerene na održivi razvoj Hrvatske.

Dizajn centar u osnivanju  je u suradnji sa Drvnim razvojnim centrom iz Rijeke pokrenuo prvi implementacijski projekt dizajna radnog naziva DIZAJN ZA ODRŽIVI RAZVOJ koji bi kroz višegodišnje provođenje trebao revitalizirati hrvatski produkt dizajn u sklopu drvne industrije pomažući joj time da ojača svoju konkurentnost. Ovom prilikom upućen je nacionalni Poziv svim dizajnerima, arhitektima i ostalima te budućim proizvođačima idejnih rješenja na sudjelovanje u ovom projektu.

Projekt će se odvijati u dvije faze. Natjecatelji će slati vizualizacije projekata sa obrazloženjem na selektiranje.  

Selektor Yrjö Kukkapurro, eminentni finski dizajner, će izabrati radove koji će se realizirati sa proizvođačima selektiranim prema ponuđenim rješenjima. Razvoj izabranih projekata iza preliminarne selekcije koordinirati će projekt menadžer Andrea Hercog, sa ciljem usklađivanja rješenja i formiranjem kolekcije koja će biti prezentirana na Ambienti na Zagrebačkom velesajmu, kao prijedlog branda.

Kako organizator nažalost ne može omogućiti adekvatne nagrade za izabrane radove, niti je cilj promovirati samo jedno rješenje kao najbolje, već poticati implementaciju dizajna u industriju, naknada sudionicima je izrada prototipa i prezentacija na Ambienti, kao i naknada od 3% od  prodajne cijene, isključivši porez na dodanu vrijednost, te rabate u slučaju serijske  proizvodnje  koja može uslijediti nakon Ambiente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste sudjelovali u projektu potrebno je prvotno se prijaviti na email adresu info@hdizajnd.com u vremenu od 12. svibnja  do 12. lipnja  2004.g. 13. lipnja bit ćete obaviješteni o mjestu predaje radova.

Prezentacija koncepta treba imati najmanje jedan (1) i najviše četiri (4) kaširana papira A3 sa vizualizacijom, jednostavnim tehničkim nacrtom i obrazloženjam na engleskom jeziku, kao i CD-ROM-om sa svim prezentacijskim materijalima u PDF formatu. Rok za predaju projekata je 10.07.2004.g.

Radovi će se isključivo predavati anonimno pod šifrom koju autor sam odredi. Podaci o autoru predaju se u zapečaćenoj kuverti na kojoj je samo istaknuta šifra. Radovi koji će imati istaknuto ime i prezime autora ili druge identifikacijske podatke i znakove, bit će diskvalificirani. Broj prijavljenih projekata nije ograničen.

Od 14. svibnja 2004.g.na web adresi www.HDizajnD.com možete pročitati cjelovit itekst poziva i uvjete sudjelovanja. U vezi svih dodatnih pitanja za projektni zadatak zainteresirani se mogu obratiti projekt menadžeru, Andrei  Hercog na email adresu: andrea.hercog@zg.hinet.hr,. Za sva ostala pitanja mozete se obratiti dizajn menadžeru HDD-a, gđi. Tatjani Jallard na email adresu info@hdizajnd.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara