Hrvatsko izaslanstvo poslijepodne s Carlom del Ponte

HRVATSKO izaslanstvo koje vodi potpredsjednik Vlade Goran Granić, razgovarat će u četvrtak poslijepodne u Haagu s glavnom tužiteljicoma ICTY Carlom del Ponte o mjerama koje je hrvatska poduzela u slučaju Gotovina, i drugim segementima suradnje s Haškim sudom.

Vlada je Haškom sudu prethodno podnijela detaljno izvješće u kojem je navela sve mjere koje je poduzela od izdavanja naloga za uhićenje generala Ante Gotovine od 8. lipnja 2001. do 18. rujna 2003., kada je konstatirala da uhidbeni nalog ne može ispuniti jer u dvije godine nije dobila ni jednu relevantnu informaciju o kretanju i boravku generala Gotovine. Haški sud je također izvješten o svemu što je učinjeno na dostavi tražene dokumentacije.

Nakon dostavljenog izvješća hrvatsko izaslanstvo će u izravnom kontaktu s glavnom tužiteljicom pokušati otkloniti sumnju u vjerodostojnost hrvatske suradnje s Haagom dva tjedna uoči ponošenja njezinog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a u kojem će dati ocjenu te suradnje. To se posebno odnosi na nemogućnost hrvatskih vlasti da ispune uhidbeni nalog za Gotovinu jer se on, po izjavama njezinih najviših dužnosnika, ne nalazi na teritoriju Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz potpredsjednika Vlade u izaslanstvu su i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, državni odvjetnik Mladen Bajić, predstavnik Ureda za suradnju ICTY-om Jakša Muljačić i odvjetnik Ivan Mikuličić pravni zastupnik u "predmetu Gotovina".

Carla de Ponte je na konferenciji za novinare 12. rujna ustvrdila da "njezin ured i hrvatska Vlada dobro znaju gdje se nalazi general Gotovina te da ga Hrvatska treba hitno izručiti".

Izuzev slučaja Gotovina ostale segmente Hrvatske s ICTY ocijenila je zadovoljavajućim. U non-paperu upućenom početkom rujna hrvatskoj Vladi i veleposlanstvima EU i SAD-a u Zagrebu del Ponte je kritizirala pasivnost hrvatske Vlade na otkrivanju odbjeglog generala i pozvala je na ju na aktivno djelovanje i "rješavanje svih ili većine otvorenih pitanja" prije listopadskog izvješća Vijeću sigurnosti.

To će izvješće, kako se ocjenjuje, imati ključni utjecaj na zaustavljeni proces ratifikacije SSP-a i ukupno hrvatsko približavanje Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara