hrvatsko izdanje priručnika "elektronički mediji kao javni servis u tranziciji"

Hrvatsko izdanje priručnika "Elektronički mediji kao javni servis u tranziciji", kojeg su priredili medijski stručnjaci sveučilišta u Oxfordu i Montrealu Monroe E. Price i Marc Raboy, izašlo je u nakladi PressDate, medijske agencije Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Priručnik sadrži brojne dokumente, komentare i primjere o javnim elektroničkim medijima, a kako je u predgovoru ocijenio predsjednik HND-a Dragutin Lučić, vjerojatno je i najkvalitetnija zbirka takvog tipa ikad ponuđena hrvatskom čitatelju.

Priručnik je pripremljen na zahtjev Europskog instituta za medije, a namijenjen je medijskim profesionalcima, dužnosnicima državnih vlasti, ali i građanima, te civilnim udrugama koje se zauzimaju za promicanje demokracije, pluralizma i medijskih prava.

Uz primjere iz zemalja razvijene demokracije i tranzicijskih, priručnik donosi pregled temeljnih načela javnih elektroničkih medija, ali i njihovu raščlambu.

Obrađuju se i pitanja s područja elektroničkih medija postavljena u okvirima postojećih rasprava u Europi, kao i iz perspektive europskih očekivanja postavljenih zemljama kandidatima za pristupanje Europskoj uniji (EU).

Uz modele zakona o javnoj radioteleviziji što ih nude stručnjaci EU-a i Vijeća Europe, priručnik sadrži i izvode iz važnih dokumenata Svjetskog vijeća za radio i televiziju iz 2000., Amsterdamskog protokola iz 1987., Svjetskog vijeća za kulturu i razvoj, te Deklaracije o medijskoj politici ministarske konferencije Vijeća Europe iz 1994.

Hrvatsko izdanje ovog priručnika, koji je u Europskoj uniji prvi put objavljen u studenom 2001., dopunjeno je i tekstom novog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara