Hrvatskoj nedostaje trgovaca, konobara i čistačica

PRODOVAČI, čistačice i konobari najtraženiji su u ovom trenutku u Hrvatskoj te nedostaje oko 14 tisuća radnika tih profila. Najmanje se traže policajci, limari, kondukteri i teolozi.

Zvuči apsurdno, ali tako pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Iako imamo preko 300 tisuća nezaposlenih, radnika određenih profila nedostaje, pogotovo tijekom turističke sezone.

Uz navedena zanimanja, još su traženi nekvalificirani radnici, sobarice, kuharice, zidari i pomoćne osobe za rad u kuhinji.

U srpnju su preko HZZ-a prijavljena 8554 slobodna radna mjesta, a zaposlena je 15.051 osoba, piše Vjesnik. Veliki dio ovih radnih mjesta je na određeno vrijeme, odnosno za vrijeme turističke sezone.

Traži se i nekoliko stotina diplomiranih pravnika, automehaničara, diplomiranih ekonomista, doktora medicine, farmaceutskih tehničarima i pekara.

S druge strane, postoje zanimanja za kojima je, kako pokazuju statistike, u cijeloj Hrvatskoj potreban samo po jedan radnik. Najmanja je potreba za policajcima, limarima, kondukterima, teolozima.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju iznosila je 17 posto. Tada je među nezaposlenima bilo više žena -171.795, odnosno 58,6 posto u odnosu na ukupni broj nezaposlenih.

Među nezaposlenima najviše ima osoba starijih od 50 godina  - 22,9 posto, a udio mladih osoba od 15 do 24 godine je 19,4 posto. Na posao najviše čekaju osobe koje su završile trogodišnju školu, KV i VKV radnici. Njih je na burzi rada čak 113.239, a za njima slijede oni sa završenom četverogodišnjom srednjom školom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara