Hrvatskoj prijete tropske bolesti

ČESTE promjene temperatura i neobično topla klima sasvim netipična za zimu mogla bi, upozoravaju stručnjaci, potaknuti razvoj davno iskorijenjenih tropskih bolesti, a kad je riječ o našoj zemlji, prvenstveno se radi o malariji, koja je prije pedesetak godina zahvatila Dalmaciju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Borislav Aleraj, ističe da zbog evidentnog zatopljenja ne treba paničariti, ali valja biti spreman da se, zbog iznimnog zatopljenja, na našem području mogu opet pojaviti različite tropske bolesti, pogotovo zbog činjenice da komarac malaričar u Hrvatskoj još uvijek nije iskorijenjen. Zato je održavanje higijensko-dezinfekscijskih standarda, ističe Aleraj, vrlo važno, kako malariju u zemlju ne bismo "uveli" zračnim i(li) morskim prometom.

U Hrvatskoj je, točnije na zagrebačkom Jarunu, prije dvije godine otkriven komarac "azijski tigar" (Aedes albopictus) koji prenosi dengue groznicu, još jednu od tropskih bolesti koja bi, nastavi li se razdoblje neobično toplog vremena, mogla zaprijetiti našem području. Osim toga, na području Dalmacije zabilježen je takozvani nevid, vrsta insekta iz roda papatača koji je manji od komarca i bode noću, a može prenijeti leichmaniozu, od koje u Dalmaciji godišnje u prosjeku oboli dvoje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako situacija nije zabrinjavajuća, Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava kako bi porastom temperature i mjere opreza trebale biti veće, a uključuju pojačano održavanje higijene i izbjegavanje močvarnih prostora, najpogodnijih za razvoj kukaca prenosnika tropskih bolesti.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara