Hrvatskoj prijeti veliko poskupljenje benzina

Hrvatskoj prijeti veliko poskupljenje benzina

AKO DOĐE do američko-britanskog udara na Irak, Hrvatskoj predstoji poskupljenje naftnih derivata od najmanje 25 posto. 

Analitičari OPEC-a predviđaju da će cijena nafte na svjetskom tržištu sa sadašnjih 29 dolara po barelu skočiti na najmanje 40 dolara, dok analitičari CIA-e sumnjaju da će doseći čak 80 dolara. U tom slučaju, Hrvatskoj predstoji poskupljenje naftnih derivata od najmanje 25 posto.

U današenjem broju «Novog lista» novinar upozorava kako Ina, niti Državne robne zalihe ne obavještavaju hrvatsku javnost što poduzimaju radi sigurnije i manje skupe, ali redovite opskrbe domaćeg tržišta derivata u mogućoj kriznoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki dnevnik podsjeća kako je poznato da hrvatska naftna privredna tradicionalno naftu kupuje ne kad je jeftina, nego kad ima deviza. Upitno je i zadnje stanje zaliha, i jesu li one dostatne.

Posljedice mogućeg američkog napada na Irak poražavajuće su za strana ulaganja u Hrvatsku, predstojeću turističku sezonu i cijenu velikih poduzeća pred privatizacijom, a što bi sve moglo ugroziti državni proračun.

Već prvoga dana Nove godine cijene naftnih derivata su porasle. Cijene benzina veće su za 2,3 posto, dizelskih goriva prosječno 4,5 posto, a lož ulje poskupilo je čak 13,8 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara