Hrvoje Petrač otkriven u Izraelu; uskoro će biti izručen Hrvatskoj

DOMAĆE tajne službe prije mjesec dana locirale su državu u kojoj se skriva Hrvoje Petrač, koji je osuđen za otmicu sina Vladimira Zagorca. Kako su informacije procurile u javnost, to bi mogao biti znak da će Petrač biti uhićen vrlo brzo.

Slobodna Dalmacija piše da se Petrač već duže vrijeme nalazi u Izraelu i uskoro bi, vjerojatno u idućih nekoliko dana, trebao biti uhićen i izručen Hrvatskoj.

Petrač je navodno otkriven u gradiću nedaleko Tel Aviva, u čemu je ključnu ulogu odigrala njegova "prijateljica". Kako je već duže vrijeme pod stalnim nadzorom izraelske policije mogućnost bijega je, kako tvrde upućeni, posve isključena.

Tri agenta OA-e već neko vrijeme se nalaze u toj državi kako bi s vlastima dogovorili Petračevo uhićenje i izručenje Hrvatskoj, a sve uz pomoć Interpola. U Hrvatskoj se pak užurbano prikupljaju podaci o sudskom postupku u slučaju Zagorec, u kojem je Petrač nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori s vlastima zemlje u kojoj se Petrač nalazi navodno ne teku glatko, piše Večernji list. Kako je bjegunac tamo izgradio čvrste poslovne veze, uživa pokroviteljstvo prilično moćnih vojnih i političkih krugova.

U pronalaženju Petrača važnu ulogu odigrala je Carla del Ponte i tim haških istražitelja koji su saznali da je Hrvoje Petrač dio kružoka koji financijski, politički i medijski pomaže haaškom bjeguncu Anti Gotovini. Haško tužiteljstvo vjeruje da je Gotovinin intervju u Nacionalu u lipnju 2003. aranžiran uz osobno posredovanje i potpunu kontrolu Hrvoja Petrača, koji je tada bio u Hrvatskoj i nije bio predmet pravosudnog interesa. Tužiteljstvo je prilično sigurno da je Petrač odigrao važnu ulogu u svim dosadašnjim istražnim akcijama vezanim uz lov na Antu Gotovinu.

Prema spoznajama MUP-a, zbog toga mu prijete plaćeni ubojice. Iz tog razloga nakon izručenja Patrač će vjerojatno dobiti blažu kaznu za otmicu Zagorčeva sina u zamjenu za informacije o skrovištu odbjeglog generala.

Novinari koji prate događanja između Haaga i Hrvatske navodno već neko vrijeme znaju da je locirana zemlja gdje se Petrač skriva, ali su se, kako piše Večernji list, zavjetovali na medijsku šutnju kako ne bi ugrozili diplomatsko-obavještajni pothvat Hrvatske koji je važan za međunarodni status zemlje. Kako je jučer upućen signal za ukidanje informativnog embarga, to bi mogao biti znak da će Petrač biti uhićen vrlo brzo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara