HRW kaže da iračkom naftom treba upravljati u korist Iračana

UKIDANJE sankcija Iraku na zahtjev Sjedinjenih Država uklonit će nadzor nad prihodima od nafte ove zemlje prije uspostave nove uprave nad njezinim naftnim bogatstvom koje treba poslužiti za dobrobit Iračana, upozorila je u petak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u srijedu Ujedinjene narode da ukinu ekonomske sankcije Iraku.

"To bi, međutim, uklonilo nadzor nad iračkim naftnim prihodima posredstvom programa nafta-za-hranu prije uvođenja novog i transparentnog režima", priopćio je HRW čije je sjedište u New Yorku.

HRW kaže da upravljanje iračkim prihodima od nafte treba biti transparentno i odgovorno kako bi se izbjegli korupcija, loša uprava i kršenje ljudskih prava, koja postoje u mnogim nedemokratskim, naftom bogatim zemljama.

"Iračka nafta pripada iračkom narodu. Treba zadržati neovisan mehanizam kako bi se osiguralo da se naftnim prihodima upravlja transparentno i za zadovoljavanje humanitarnih potreba", rekao je Arvind Ganesan, direktor programa za business i ljudska prava HRW-a.

HRW se protivi ideji da okupacijske snage u Iraku, predvođene Sjedinjenim Državama preuzmu upravu nad naftom.

"Postoji unutarnji sukob interesa ako najveći svjetski uvoznik nafte bude upravljao drugim po veličini svjetskim zalihama nafte", rekao je Ganesan.

HRW predlaže da neovisna instanca, na primjer Ured za iračku politiku Ujedinjenih naroda, preuzme upravu nad iračkim naftnim bogatstvom, uz sudjelovanje Iračana.

Irak posjeduje dokazanih 112 milijardi barela naftnih rezervi.

Iračkim prihodima od nafte od 1995. praktički upravljaju Ujedinjeni narodi preko programa nafta-za-hranu, prema kojem je Irak za dio prihoda od prodaje nafte mogao kupovati humanitarne potrepštine, o čijoj raspodjeli životno ovisi 60 posto Iračana. Program je prekinut pred početak rata u Iraku, a Vijeće sigurnosti UN-a ga je 28. ožujka obnovilo na 45 dana. Nije sigurno što će biti s programom nakon isteka tog roka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara