HRW kritizirao američko korištenje kazetnih bombi

HRW kritizirao američko korištenje kazetnih bombi

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u srijedu je kritizirala SAD zbog uporabe kazetnih bombi, tvrdeći da su njima ubijeni deseci osoba, osobito djece, u Afganistanu.

Iako su SAD uložile napore na smanjenju opasnosti od kazetnih bombi za civilno stanovništvo Afganistana i smanjile broj civilnih žrtava u odnosu na Zaljevski rat 1991. i kampanju u SRJ 1999., u izvješću se na 65 stranica navodi da i dalje krše međunarodno humanitarno pravo jer ne poduzimaju sve mjere opreza kako bi zaštitile civile.

Kao osnovnu opasnost Human Rights Watch ističe veliki broj ´zvončića´ koji ostaju iza kazetnih bombi. Riječ je o velikim bombama koje se raspadnu u letu i zaspu široko područje desecima malih bombi, među kojima mnoge ne eksplodiraju pri padu i stoga su velika opasnost nedužnim prolaznicima i znatiželjnoj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američke kazetne bombe u Afganstanu su ´ostavile oko 12 400 eksplozivnih zvončića - de facto nagaznih mina - koje i danas oduzimaju živote´, stoji u izvješću.

Činjenicu da je broj poginulih civila manji u odnosu na prošle akcije Human Rights Watch tumači i time što su u Afganistanu Amerikanci koristili bitno manje kazetnih bombi - 1228, s ukupno 248 056 zvončića - dok su u Zaljevskom ratu bacili čak 61 tisuću bombi s 20 milijuna bombica. Nad SRJ su koristili 1765 kazetnih bombi koje su sadržavale 295 000 zvončića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara