HRW povezuje "kemijskog Alija" s masakrima Šiita

Najnovije informacije otkrivene u Iraku povezuju Ali Hassana alMajida, jednog od zloglasnih generala Saddama Husseina, s masakrima Šiita u južnom Iraku, nakon što je već optužen za kemijski napad na Kurde na sjeveru, izvijestila je u četvrtak američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

General Ali Hassan al-Majid, poznat kao "kemijski Ali", odgovoran je za masakr najmanje 34 Šiita u gradu Basri 1999., te mučenja i masovna uhićenja, rekao je HRW u novom izvješću.

"Al-Majidova uloga u genocidu protiv Kurda je dobro poznata, ali izgleda da je zaprljao ruke i u Basri 1999.", rekao je Joe Stork, direktor odjela HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Istraživači HRW-a su razgovarali s desetinama žrtava, članova obitelji i svjedoka i istražili dokumente i masovne grobnice, priopćio je HRW.

HRW je uspio doći i do rukom pisanog popisa u kojem je pobrojano 120 mlađih muškaraca pogubljenih u ožujku, travnju i svibnju 1999. zbog sudjelovanja u pobuni nakon ubojstva velikog ajatolaha Muhammad Sadiq al-Sadr, šiitskog svećenika, kojega su skoro sigurno ubili agenti tadašnje iračke vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prve dvije stranice popisa navodi se da je pogubljenja naredio "zapovjednik južnog sektora", a na toj dužnosti je tada bio al-Majid, kaže HRW.

Al-Majid je stekao ime "kemijski Ali" jer je naredio upotrebu kemijskog oružja protiv Kurda na sjeveru Iraka, za što je optužen pred specijalnim iračkim sudom koji će za počinjene zločine suditi pripadnicima bivšeg režima, među ostalim i Sadamu Huseinu. Al-Majid je u američkom pritvoru od 2003., ali datum njegova suđenja još nije određene.

HRW je ustvrdio da su al-Majid i drugi visoki dužnosnici bivšeg iračkog režima proveli godinu i više dana u zatvoru i bili ispitivani bez nazočnosti odvjetnika i upozorio da se dobivene izjave ne smiju koristiti protiv optuženika.

"Navodni zločini su tako ozbiljni i vrlo je važno da se suđenja obave kako treba", rekao je Stork. "Irački Specijalni sud mora biti neovisan o političkom pritisku i poštivati međunarodne standarde".

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara