HSLS predložio Zakon o zaštiti zaposlenika koji javno govore o korupciji

HRVATSKA socijalnoliberalna stranka (HSLS) predstavila je danas na konferenciji za novinare prijedlog zakona koji bi pružio zaštitu zaposlenicima koji iznose informacije od javnog interesa, odnosno javno progovore o korupciji i kriminalnim radnjama u svojim poduzećima.

HSLS smatra opravdanim takav zakon zbog loše učinkovitosti progona korupcije i gospodarskog kriminala u Hrvatskoj te šikaniranja koje doživljavaju zaposlenici koji iznose informacije o kriminalu.

Vesna Balenović, koje je tužila INU zbog nezakonita otkaza koji je dobila nakon što je javno govorila o korupciji u svojoj tvrtki, podržala je prijedlog zakona i ocijenila da bi takav zakon trebao pomoći ljudima koji se nađu u sličnim nevoljama.

Prijedlog zakona poslan je jučer u saborski postupak. Potpisima ga je podržalo 55 zastupnika i očekujemo da će biti uvršten na dnevni red aktualne sjednice Hrvatskog sabora, rekao je potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić.

Dodao je da podrška zakonu nema stranačku dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saborski zastupnik Mario Kovač izjavio je da je prijedlog na tragu državne proklamirane politike suzbijanja gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Podsjetio je da je ta problematika već zakonski riješena, ali smatra da bi predloženi zakon dao poticaj pravnoj praksi.

Predlagatelji smatraju da bi zakon trebao pozitivno utjecati na poticanje šireg i aktivnijeg pojedinačnog angažmana u borbi protiv korupcije i ostalog oblika nezakonitog ponašanja.

Zakon sadrži devet članaka i uz ostalo predviđa obeštećenje djelatnika za koje se dokaže da su bili u pravu što uključuje i vraćanje na posao sa svim ranijim pravima. Poslodavac bi, ako se dokaže da je pogriješio, morao platiti i kaznu.

Predlaže se da zaposlenici koji bi došli u takvu situaciju moraju dokazati da su šikanirani zbog informacija koje su dostavili javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara