HSLS: Vlada krši Zakon jer ne izvješćuje Sabor o ulaganjima u ceste

HSLS: Vlada krši Zakon jer ne izvješćuje Sabor o ulaganjima u ceste
SABORSKI zastupnici HSLS-a uputili su Saboru zahtjev za interpelacijom o radu Vlade i ministarstava za javne radove, obnovu i graditeljstvo te pomorstva prometa i veza, smatrajući da krše zakon oglušujući se o obvezu izvješćivanja Sabora o nadzoru nad ulaganjima u prometnice.

Sve to, tvrde u HSLS-u, rade s ciljem prikrivanja nezakonitog načina poslovanja i trošenja novca poreznih obveznika.

HSLS-ova zastupnica Jadranka Katarinčić Škrlj na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestila da su 13 članova Kluba HSLS-a, i još trojica zastupnika podnijeli interpelaciju jer Vlada nije izvršila ciljeve i obveze utvrđene Strategijom prometnog razvitka iz 1999. i Programom građenja i održavanja javnih cesta iz 2001.

Dodala je da se Vlada oglušila i na obvezu izrade materijala o gradnji i održavanju javnih cesta po inicijativi Kluba HSLS-a i zahtjevu predsjednika Sabora iz travnja ove godine, te da je prekršila Zakon o javnim cestama prema kojemu je jednom godišnje dužna Sabor izvijestiti o ostvarivanju navedene Strategije i Programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladi je posebno zamjerila zastoj u gradnji zapadnog kraka Istarskog ipsilona, koji, upozorila je, traje već tri godine, te jer je neopravdano smanjila planirano ulaganje za tih 54,8 kilometara ceste s 1,3 milijarde na 113 milijuna kuna.

Najveći programi i ulaganja koja se danas u Hrvatskoj ostvaruju odnose se na ceste i zato Sabor mora imati mogućnost nadzora, utjecaja na dinamiku i informacije o tijeku realizacije Strategije i Programa, kazala je.

´U Hrvatskim cestama rade što hoće, a da mi i dalje ne znamo tko ih nadzire i njima upravlja, te tko provodi radove i provodi li ih uopće´, ocijenila je, dodavši da Vlada neizvršavanjem navedenih obveza samo pokazuje da se Strategija i Program ne ostvaruju.

Mario Kovač je istaknuo da je namjera HSLS-a natjerati Sabor da bolje kontrolira trošenje novca poreznih obveznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara