HSP: Kerum je postao Gadafi, sazdao je carstvo na ratnom profiterstvu

Foto:Paun Paunović / Cropix

SPLITSKI HSP tražit će zabranu Gradskog vijeća, ako se na sjednici sutra pojavi HGS-ov vijećnik Dane Galić. Drže, naime, da bi on trebao "odletjeti" iz Vijeća, a ne Pero Čenić, koji je ušao umjesto Joško Svaguše. Naime, Kerumova lista je neovisna lista, a prema Zakonu u Vijeće ulaze i izlaze prvi idući s liste. Čenić je ušao prije Galića kao Svagušina zamjena pa bi zbog toga, drže HSP-ovci, trebao i ostati u Gradskom vijeću. 

"Ako to ne isprave do četvrtka tražit ćemo privremenu zabranu rada Gradskog vijeća. Treba ovo već jednom presjeći. Radi se o ozbiljnim stvarima, kršenju Ustava", kaže Hrvoje Tomasović, šef splitskog HSP-a.

"Neka Kerum sam potpiše otkup svoje zemlje na Trsteniku"

Komentirali su i prijedlog Keruma za otkup Kerumove zemlje na Trsteniku u visini od 1.036.000 kuna. "Ništa nam više nije čudno pa ni to što kupuje svoju zemlju gradskim novcima. Pravi nas blesavima. Nek' on to sam sebi potpiše, kao gradonačelnik ima pravo do milijun kuna pa neka potpiše", predložio je Tomasović.

HSP-ov vijećnik Luka Roguljić upozorio je na nezavidnu financijsku situaciju sa izvršenjem gradskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financije u kolapsu

"Do konca godine proračun se punio ispod 800 milijuna kuna, a na dan 11. veljače izvršenje je bilo 831 milijun kuna. Gradska vlast zadnjih mjesec i pol dana u rikverc puni proračun Grada Splita. Proračun u 2011. godini je stao, sveo se na egzistencijski minimum, sve ide na plaće. Polako, ali sigurno Grad tone sve dublje i dublje. Koliko točno, vidjet ćemo za mjesec dana kad nam predstave financijska izvješća gradskih poduzeća. Većina je u debelom minusu", kaže Roguljić.

Ratno profiterstvo

HSP je upozorio i da su natječaji za ravnatelje Etnografskog muzeja i Galerije umjetnina - nelegalni! "Grad se nije držao Zakona o muzejima. Probili su zakonom predviđene rokove, a natječaj je trebao raspisati ili Muzej ili osnivač, tj. Grad, a ne Upravna vijeća. Tražit ćemo ponovno raspisivanje natječaja. Već 10 dana Grad je bez ravnatelja Galerije umjetnina i Etnografskog muzeja. Isto se događa kao sa intendantom HNK-om", podsjetio je Roguljić.

"Sve rade na svoju ruku mimo zakona, nevjerojatna je ova količina samovolje. Kerum je postao Gadafi. Cijelo carstvo je sazdao na ratnom profiterstvu, a sada ga je doveo na rub bankrota. Rasprodaje sve što je stvorio uz pomoć politike, Liste Velog mista i Ive Sanadera", ustvrdio je Tomasović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara