HSP: Ministrica obrane zastupnike nije uvjerila u zadovoljavajuće stanje u vojsci

U IME Kluba zastupnika HSP/HKDUa- Vlado Jukić rekao je danas da tvrdnje ministrice obrane Željke Antunović o zadovoljavajućem stanju u Oružanim snagama nikoga nisu uvjerile da je to stanje onakvo kakvo bi moralo biti.

Ministrica na proširenoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja je održana 5. i 6. veljače nije odgovorila na niz ključnih pitanja o sigurnosnom stanju u Oružanim snagama, a niti uvjerila da je to stanje na odgovarajućoj razini, ustvrdio je Jukić.

´Održano nam je predavanje o reformi Oružanih snaga i njegovoj povijesti, a ključno pitanje preustroja i zbrinjavanja viška zaposlenih samo je usput postavljeno i najvećim dijelom ostalo politička tajna´, upozorio je Jukić.

Klub HSP/HKDU-a stoga će pokrenuti inicijativu za hitnim izmjenama Zakona o obrani, posebno odredbi o upotrebi Oružanih snaga u slučaju iznenadne agresije, te zahtijevati da Vlada podnosi Saboru godišnje izvješće o stanju u Oružanim snagama i izradi plan obrane kao temeljni vojni dokument.

Klub, rekao je, osuđuje ishitrenu podršku hrvatske Vlade američkom napadu na Irak, posebno jer je ta podrška uslijedila bez prethodnih konzultacija sa Saborom, ostalim strankama, te Predsjednikom Republike.

Taj je postupak Vlade ocijenio neprihvatljivim jer, dodao je, obveze Hrvatske, kao članice UN-a, mogu proizlaziti samo iz rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

´Sve ostalo nije u hrvatskom nacionalnom interesu, a posebno ne komentiranje aktivnog sudjelovanja u napadu na Irak´, dodao je.

Na novinarski upit kako komentira ´ustaške pozdrave na nedavnom dočeku zlatnih rukometaša na Jelačićevu trgu´, predsjednik HSP-a Anto Đapić rekao je da njegova stranka to ne podupire jer šteti Hrvatskoj, i dodao da se ´svako veseli na način koji smatra prikladnim´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara